KÜÇÜK AYAK: DÜŞÜNMEKTEN KORKMA!


SMALL FOOT (KÜÇÜK AYAK)



Bu günlerde sinema salonlarında çok güzel bir animasyon filmi var. Adı Small Foot (Küçük Ayak). Mutlaka herkesin fırsat bulduğu anda izlemesi gereken gerçekten iyi bir film. Tabi tamamen mükemmel demiyorum ama bize düşündürdükleri ya da düşündürecekleri ile baya anlamlı bir iş. Tabi ülkemizde şöyle bir algı var farkındayım; animasyon filmi, çocuk filmidir. Ancak gerçekten öyle değil. İster çocuğunuz olsun, çocuğunuzla gidin; ister arkadaşlarınızla ya yalnız başınıza ama fırsatınız varsa gidin. Eminim filmden çıkarken bir şeyleri düşünür halde bulacaksınız kendinizi.

Öncelikle filmin olayı ne? Film yıllardır, yüzyıllardır dünyada efsaneleşmiş, her kültürde kendine farklı bir biçim, farklı bir isim bulmuş olan Koca Ayak efsanesini hikayeleştiriyor. Ancak bu sefer duruma diğer tarafın gözünden bakıyor. Yani Koca Ayaklar’ın. Dağların zirvesinde yaşayan Yetiler için insan yani Küçük Ayak eski bir efsanedir ve hiçkimse onları gerçekten görmemiştir. Herkes köyde huzur içinde, mutlu mesut yaşarken bir gün ana karakterimiz Migo köyün dışında bir küçük ayakla karşılaşır ve böylelikle hikaye başlar.

Merak edenler için filmi fragmanını da şuraya bırakıyorum:


Peki bu filmi size neden özellikle öneriyorum? Düşüncem şu: Bu filmi izledikten sonra ya da daha en başından filmin hikayesine dahil olarak bir şeyleri düşünmeye ve sorgulamaya başlayacaksınız. Film sizi düşünmeye itecek. Din hakkında, dogmatik düşünce hakkında, gelenekler, kurallar, yasaklar, ırkçılık, empati, bilgiye ulaşma, daha doğrusu doğruluğu kanıtlanmış bilgiye ulaşma ve belki çok daha fazlası ama emin olun bu film sizi kesinlikle düşündürecek.

Öyle bir film düşünün. Size efsanevi bir yaratık hakkında bir hikaye ve sadece eğlence vaat eder gibi görünürken aslında sizi, yani insanlığı ve insanlığın en önemli sorunlarından bazılarını gözler önüne seriyor. Hem eğlendiriyor ama hemde bu ciddi meseleleri de düşündürüyor, bol bol düşündürüyor. O yüzden bence hepiniz bu filmi izleyin. İzleyin ve düşünün. Düşünmekten korkmayın!

Kazan (29/09/2018)


Yorumlar