SHAZAM 6 GÜÇ!


Kan Mı Yoksa Sevgi Mi? Bizi Aile Yapan Nedir?




Bu yazıya bir hafta gecikmeli olarak el atabildim çünkü vize haftası sebebiyle biraz yoğundum; yazmam, hazırlamam gereken başka ödevlerim mevcuttu. Film 5 Nisan’da vizyona girdi, an itibariyle ise tarih 12 Nisan. Şimdiye kadar her yerde herkes film ile alakalı olarak bir sürü şey konuştu, fikir yürüttü ama olsun; benim de vardır söyleyecek bir şeylerim illaha. Hadi başlayalım.

Öncelikle yine dert yanarak başlayacağım. DC ve onun haklarına sahip olan Warner Bros. Pictures, Marvel’in yürüyerek kaydettiği mesafeyi koşarak geçmek ve ona yetişmek istediler. Ancak unuttukları bir şey vardı. Hiç kimse emeklemeyi öğrenmeden koşmaya başlayamaz. Mesela Marvel cephesi; inanıyorum ki “Endgame” filmi sonrası artık yürümeyi bırakacak ve koşmaya başlayacaklar. Şimdiye kadarki on yıldan daha başarılı projeler de ortaya koyacaklar ama onlar çok başka bir mesele. Bugünün konusu “Shazam!” ve DCEU (DC Extended Universe ya da DC Genişletilmiş Evreni). Dedim ya emeklemeyi ve yürümeyi öğrenmeden koşmaya kalkan bir DC vardı ilk başlarda. Bu hızlı ilerleyişte “Man of Steel” ve “Batman V Superman Dawn of Justice” görece iyi filmlerdi ve “Wonder Woman” ise vizyon açıcı bir film olarak önemliydi. Ancak “Suicide Squad” ve “Justice League” filmleri bende dahil olmak üzere birçok DC sever için başarısız deneyimlerdi. DCEU, “Suicide Squad” filmi ile başladığı bu koşuda ilk defa takıldı ve dengesini kaybetti. Ardından “Justice League” geldi ve bu defa sadece takılmak ve dengesini kaybetmekle kalmadı, adeta yere kapaklandı. Ağır yara aldı diyebiliriz. Ancak 2018’in sonrasında gelen “Aquaman” ve şimdi vizyona giren “Shazam’” filmleri biz seyirciler için DCEU adına olumlu sinyaller veriyor bana göre. DC tarafından gelen solo filmlere yönelme açıklaması da bu filmlerin ardından oldukça yerinde bir karar gibi görünüyor. Ben inanıyorum, her şey güzel olacak.

Neyse DC konuşmaktan “Shazam!” özeline geçemedim bir türlü. Öncelikle filmin künyesine ve konusuna kısaca değinelim.

5 Nisan 2019’da “Shazam 6 Güç!” adıyla ülkemizde vizyona giren ve DCEU bünyesinde çekilen 7. film olan bu filmin yönetmenliğini daha önce “Lights Out/Işıklar Sönünce” ve “Annabelle: Creation/Annabelle: Kötülüğün Doğuşu” gibi iki korku filmi yönetmiş ve öcesinde kısa film çalışmaları bulunan David F. Sandberg yapmaktadır. Filmin senaryosu ise Henry Gayden’e aittir. Gayden ise daha önce “Earth to Echo” filminin senaryosunu yazmıştır.

Oyuncu kadrosu içerisinde ise en önemli rolleri Zachary Levi (Shazam), Mark Strong (Dr. Sivana) ve Asher Angel (Billy Batson) üstlenmektedirler. Asıl ününe “Chuck” dizisiyle kavuşan Zachary Levi “Shazam!” filmi öncesinde, Marvel evreninde “Thor The Dark World/Thor Karanlık Dünya” ve “Thor Ragnarok” filmlerinde “Fandral” karakterine de hayat vermiştir. Filmin kötüsü Dr. Sivana’ya hayat veren Mark Strong ise “Shazam!” öncesinde “John Carter/John Carter: İki Dünya Arasında”, “Kingsman” serisi, “The Imitation Game/Enigma” ve “Anna” gibi filmlerde yer almış bir oyuncudur. Son olarak Asher Angel ise çok genç bir oyuncudur ve bu film öncesi tek projesi “Andi Mack” adlı TV dizisidir.

Filmin hikayesi ise Shazam adlı büyücünün artık yaşlandığı ve dünyayı korumak için muhafızlığını yaptığı “Yedi Ölümcül Günah” olarak anılan canavarlar “Şehvet, Gurur, Öfke, Tembellik, Kıskançlık, Oburluk ve Açgözlülük” için, yani onların tutsaklığını devam ettirmek için yeterince gücünün kalmadığı bir dönemde geçmektedir. Güçten düşen ve yaşlanan büyücü görevini devredebileceği bir şampiyon aramaya başlar. Bu görev için seçilen kişi ise 15 yaşında bir yetim olan Billy Batson’dır. Billy bir yandan yıllar önce kaybettiği gerçek ailesini ararken diğer yandan da onu evlat edinen yeni ebeveynleri ve kardeşleri ile birlikte aile kavramının anlamını kavramaya çalışmaktadır. Tüm bunların ortasında ise birdenbire üstüne yüklenen bu güçler ve beraberinde gelen sorumlulukları keşfetmek zorunda kalır. Her şey daha zor olamaz dediği anda ise karşısına Shazam güçlerinin peşinde olan kötü adam Dr. Sivana çıkar.

Peki bu filme neden gidilir, seyirciye ne veriyor? En temelde Shazam bir aile filmi. Aile nedir, nasıl aile olunur, gerekli olan nedir onu sorgulatıyor. Ana karakterimiz Billy Batson filmin başından itibaren yıllar önce bir lunaparkta kaybettiği gerçek annesini aramaktadır. Bu onun en büyük arzusudur. Ancak bu kadınla arasındaki tek bağ kan bağıdır. Diğer taraftan ise onu evlat edinen yeni anne babası vardır. Kendileri de bir zamanlar yetim olan bu kişiler Billy’e bir yuva ve sevgilerini sunmaktadırlar. Ayrıca bu evde onu kardeş olarak kabul etmeye hazır 5 çocuk daha vardır. Bilyy film boyunca aile olmak için gerekli olanın ne olduğunu bulmaya çalışır, bunun çatışmasını yaşar. Bizi aile yapan nedir? Sevgi mi yoksa kan mı? Elbette sonunda hepimiz için geçerli olan doğru cavaba o da ulaşır; sevgi! Aile ile alakalı bir diğer yaklaşım ise Dr. Sivana üzerinden bize yansıtılır. Bir yanda ailesini bulmak için her şeyi yapan Billy, diğer yanda ise ailesinden nefret edeb Dr. Sivana. Sevgisiz büyümüş bir çocuktur Dr. Sivana; sevgisiz, hor görülmüş ve dışlanmış bir çocuk. Bu da bize şunu göstermektedir; bizim kim olacağımızı, neye dönüşeceğimizi aile belirler. İyi biri olmak ya da kötülüğe sapmak arasındaki ince hatta ailemizin bizi nereye iteceği ya da nereye çekeceği çok önemlidir.

Bir süper kahraman filmi olmasına rağmen; dediğim gibi aslında bir aile filmidir “Shazam!” ve çocukların aile kavramına yaklaşımlarını ele alır. Bunun dışında filmin hikayesine baktığımızda; bir orijin hikayesi olduğu için aksiyonu o kadar bol değildir. Yani sürekli aksiyon içerisinde ilerleyen bir film bekleyerek gitmeyin salona. Çoğunlukla Billy Batson’ın güçlerini ve aile kavramını keşfediş sürecine odaklanan bir hikaye görürüz ama karakter iyi bir şekilde işlenerek DCEU içine başarılı bir şekilde eklenmiştir. Evren içerisinde geçtiğini aynı bir önceki “Aquaman” filminde olduğu gibi küçük referanslar ve bazı sürprizler ile görürüz ama evren içerisinde olmasına rağmen kendi içinde ilerleyen bir hikayedir.

Filmle alakalı olarak değinebileceğim bir diğer nokta Shazam’ın güçleri; “Süleyman’ın bilgeliği, Herkül’ün kuvveti, Atlas’ın dayanıklılığı, Zeus’un gücü, Aşil’in cesareti ve Merkür’ün hızı”. Yunan mitolojisine ve büyüye dayanan güçleri ile birlikte SHAZAM, DC evreni içerisinde Superman’e denk olabilecek olağanüstü bir karakterdir ve inanıyorum ki ilerleyen süreçte güçlerinin tam kontrolünü sağlayan bir Shazam ile birlikte çok daha başarılı devam filmleri izleyeceğiz.

Devam filmleri diyorum çünkü film kendi içinde devam filmlerinin kötü adamlarını ve Shazam’ın mücadele edeceği karakterleri bize sunuyor. Bunlar Mr. Mind ve Black Adam. Teorim şu şekilde; ikinci filmde Shazam tekrar karşısına çıkacak olan Dr. Sivana ve bu sefer ona yardımıcı olacak olan Mr. Mind ile mücadele edecek. Üçüncü filmde ise Shazam’a güçlerini veren büyücünün bir önceki şampiyonu Black Adam kötü olarak karşımıza çıkacak.
Öncelikle kısaca Mr. Mind kimdir ona değinelim; Mr. Mind, Venüs gezegeninden gelen ve zihin kontrol güçleri bulunan bir uzay solucanı ya da tırtılıdır. Solucan dediğime bakmayın düşmanlarının kontrolünü ele geçirebildiği için oldukça tehlikeli birisidir ve bana göre Dr. Sivana da onun tarafından kontrol edilecek ve Shazam’a karşı savaşmak için kullanılacaktır. Black Adam ise dediğim gibi Shazam ile aynı güçlere sahip olan ama sonrasında kötüleştiği için sürgün edilen büyücünün eski şampiyonu. Bu karakteri DCEU içinde Dwayne Johnson’ın canlandıracağı ve kendine ait bir solo filmi olacağı daha önceden duyurulmuştu. Bana göre bu solo filmde Black Adam’ın güçlerini kazanış ve kötü olduktan sonra sürgününe kadar olan süreç anlatılacak ve sonrasında bu karakter ikinci filmde Mr. Mind ve Dr. Sivana ikilisini alt etmiş olan Shazam’ın karşısına üçüncü filmin kötüsü olarak çıkacaktır. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum; Black Adam karakterini daha yakından tanımanıza yardımcı olması için 2010 yapımı olan animasyon filmi “Superman Shazam The Return of the Black Adam” filmini bir ara izleyin. Güzel bir animasyon.

Filmle alakalı olarak değineceğim son nokta ise “Shazam Family” yani Shazam ailesi. Shazam Family, daha önce belirttiğim üvey kardeşlere Shazam’ın güçlerini vermesi ile oluşuyor. Bu kardeşlerden aynı andan ne kadarı gücü kullanırsa Shazam’dan aldıkları güç o oranda azalıyor ancak yinede Shazam güçlerini kullanmaya muktedir hale geliyorlar. Billy’nin iki kız ve üç erkek olmak üzere 5 üvey kardeşi var ve onlara güç verdiğinde her biri Shazam gücünü beşte bir oranında alıyorlar. Yani Shazam kadar güçlü olmasalar bile ona destek olmaya yetecek kadar güçlüler. Şimdiye kadar spoiler vermeden anlatmaya çalıştım elimden geldiğince ama bu noktayı belirtmeden bitirmek istemedim yazıyı. Evet, Shazam bu filmde kötüler ile tek başına mücadele etmiyor. Aile temasında şekillenen bir film için güzel bir son. Kötülerle mücadelede ailseinden güç alan bir kahraman.

Yani ben derimki, bu filme gidin. Size bol aksiyon ve macera vaat etmiyor ancak güzel bir aile hikayesi sunuyor, aile olmanın anlamını sorguluyor ve sorgulatıyor. Ha birde “Justice League” filminin ağızda bıraktığı kötü tadı bir nebze de olsa siliyor. Şimdiden iyi eğlenceler. DC için hala umut var; koşmaya gerek yok, vakit var, yürüyelim!

Kazan (12/04/2019)

Yorumlar