JAPON SİNEMASI PLATFORMU ADLI İNTERNET DERGİSİNE AİT RAPORLAMA


Künye:


Aralık 2015’te yayına başlayan Japon Sineması Platformu; Japon kültürü, sineması ve anime/manga gibi kültür öğelerini kapsamlı bir biçimde Türkiye’deki okuyucularla tanıştırarak Japonya ile Türkiye arasındaki kültür köprüsüne katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.1

Amaç:


  • Japonya ile Türkiye arasındaki kültürel köprülerin kuvvetlenmesi ve işbirliğinin artması adına kültürel birikim sağlamak,
  • Japon kültürüne ait öğelerin (müzik, edebiyat, sinema, tarih vb.) Türkiye’de bilinçli bir şekilde tanıtılmasını,
  • Japon Sineması, anime/manga, kültür alanında özgün metinler üreterek Japonya’yı tanımak adına ilgili kişilere ve kurumlara referans olacak bir bilgi havuzu oluşturmak,
  • Türk izleyici ve okura, Japon sinemasını, anime/mangasını ve edebiyat ürünlerini tanıtmak ve bir referans kütüphane oluşturmaktır.2


Yazarlar:


GÖKHAN KULOĞLU: JSP Kurucusu, Sanat Yönetmeni, Editör
20 Mart 1991 ‘de Yomra ‘da doğdu. 2010’da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden Haziran 2014’de mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Sinema Yüksek Lisans bölümünde master yapmıştır. Kuloğlu’nun çalışmaları arasında: Afrika ve Osmanlı Belgeseli projesinde yapımcı asistanlığı, İGİAD Gençlik Kurulu Koordinatörlüğü, TRT’de Vapurda Çay Simit Tv programında stajyerlik, Avrupa Rüyası Projesi sanat yönetmenliği gibi tecrübeleri bulunmaktadır. Kuloğlu’nun çalışmaları arasında iki kitap, 4 dergi bulunmaktadır.
BİRSEN ALBAYRAK: Genel Koordinatör, Editör
28 Şubat 1994 yılında İstanbul’da doğdu. 2008-2012 yılları arasında Fatih Kız Lisesi’nde lise öğrenimini tamamladıktan sonra 2012 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümüne başlayıp 2016’da mezun oldu. 2014 yılında SETA İstanbul’da Medya ve İletişim bölümünde stajını tamamladı. 2015 yılında Maksimum BC’de İçerik Editörlüğü yaptı. 2016 yılında ise 1mm Design Industry’de Proje Stajyeri olarak görev aldı. Albayrak, şu anda Japon Sineması faaliyetlerini yürütmesinin yanı sıra Vivense‘de İçerik Editörlüğü alanında çalışarak kariyerine devam etmektedir.
YETER ŞEKO: Yazar
20 Ağustos 1994 tarihinde Malatya’da doğdu. 2012 yılında kazandığı Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Medya Akademisi Reklamcılık kursunu tamamladı. Marmara Üniversitesi Medya Merkezi’nin başta halkla ilişkiler ve habercilik konuları olmak üzere iletişimin pek çok alanında tecrübe edinmiştir. 33. İstanbul Film Festivali, TRT Belgesel Günleri, 1. Karavan Kore Film Günleri gibi organizasyonlarda gönüllü olarak çalışmıştır.
AHMET ZİYA SEKENDİZ: Proje Destek, Yazar
1978 yılında İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olduktan sonra Beykent Üniversitesinde Sinema TV bölümünde yüksek lisansı bitirdi. 2002 yılında Türkiye’ye döndü. Merlin Yayınları çatısı altında Rusça Öğreniyorum adlı interaktif dil öğrenim programını yayınladı. Çeşitli Rusça eğitim kitapları çıkardı. 2004 yılında Yüzbaşı Volkan Bütün Maceralar adlı çizgi roman serisini çıkardı. Uzun yıllardan beri çeşitli kuruluşlar için yazarlık, çevirmenlik ve yönetmenlik yapmaktadır. 2016 yılından beridir Japon Sineması Platformu’nda yazarlık yapmaktadır.
BENSU CANGÜLER: Yazar
27 Nisan 1994 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitimine Erenköy Kız Lisesi’nin ardından 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. Blogger olarak gezdiği yerleri ve izlediği dizileri yazmaya devam etmektedir. 2016 Mart ayından beri Japon Sineması Platformu’nda Japon kültürü alanında yazarlık yapmaktadır.
DENİZ BALCI: Yazar
14 Ocak 1990’da Muğla, Fethiye’de doğdu. MÜGSF Sinema ve Televizyon Bölümü’nden 2014’te mezun oldu. Yönetmen ve yazar Handan Öztürk’ün asistanı olarak film ve belgesel çalışmalarında senaryo doktorluğu ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Kısa film çalışmaları olan Balcı, çeşitli üniversite ve özel kurslarda senaryo üzerine eğitmenlik yapmaktadır.
DİLEK ATAK: Yazar
30 Ekim 1986’da İstanbul’da doğdu. Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Dilek Atak, günümüzde Cma Cgm Deniz Acenteliği’nde resepsiyon olarak çalışmaktadır. Kore dili ve kültürüne olabildiğince hakim olan Atak, Uzakdoğu kültürü üzerine araştırmalar yapmaktadır. Senaryo çalışmaları yapan yazar,sahneye konmamış tiyatro oyunları bulunmaktadır.
ERCAN GÜROVA: Yazar
14 Temmuz 1981’de Ankara’da doğdu. 2003’te Abant Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2009’da Ufuk Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler yüksek lisansını tamamladı. 2015’te Atılım Üniversitesi İngiliz Kültürü ve Edebiyatı doktorasına başlamıştır. Ankara Üniversitesi 2006’dan beri İngilizce Okutmanı olarak görev yapmaktadır. Gürova’nın Aziz in Foreign Lands ve Literary Inquiries adlı yayınlanmış iki kitabı vardır.
ESİN YEŞİLYURT: Yazar
12 Ocak 1997’de Ankara’da doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de tamamlayan yazar, Yabancı dil bölümünden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Fransızca öğretmenliği bölümünde eğitim almaya başladı. Öğrenimimi hâlen bu bölümde sürdürmekte olan Yeşilyurt, Japon Sineması Platformu’nda yazarlık yapmaktadır, aynı zamanda JIKAD üyesidir.
ESRA KOPARAN: Proje Destek, Yazar
2005 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde Japonca&İngilizce Öğretmenliği eğitimi alan Koparan, özel dersler vermektedir. TCDD, TVF, JTI, Vestel gibi firmalarda tercümanlık yapmıştır. 2012 yılında The Ship For Youth World projesinde ülkemizi Japonya’da tanıtmıştır. Aikido ve dans gibi hobileriyle günümüzde çalışmalarına devam etmektedir.
GÜLŞAH KARAMAN: Yazar
1994 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarımı Sinema Televizyon bölümünde lisansını tamamladı. Son olarak Demirören Medya bünyesinde Milliyet Gazetesinde yeni geliştirilen Sonra Ne Oldu?” mobil haber uygulamasında editör olarak çalıştı. Japon Sineması dergisinde anime alanında yazılar yazdı. En büyük hayali dünyayı gezmek olan Gülşah, senaryo yazarlığı da yapmaktadır.
HAFİZE MUTLU: Editör, Yazar
1988 yılında Bulgaristan, Kırcaali’de doğdu. Liseyi İnegöl Anadolu Kız Meslek Lisesi’nin Grafik Tasarım Bölümü’nde (2002-2006) okudu. Gazi Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nü (2006-2010) bitirdi. KRNC Ajans ve Belle Magazin gibi çeşitli ajans ve dergilerde çalışan yazar, Yol Yayınları için hazırladığı 20 farklı kitap kapağı çalışması basıldı. Mutlu, editör & grafiker olarak çalışmalarına devam etmektedir.
MEDİNE NUREEVA: Yazar
24 Mayıs 1989 yılında Özbekistan’ın Fergana şehrinde doğdu. Tataristan Cumhuriyetinde (Rusya) büyüdü. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi İletişim Sosyolojisi anabilim dalında yüksek lisans yapmaktadır. İaido ve kendo eğitimi alan Nureeva, Japon Sineması Platformu’nda Japon kültürü üzerine yazarlık yapmaktadır.
OLCA KARASOY: Proje Destek, Yazar
1991 yılında İstanbul’da doğdu. Arel Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde muhabirlik yaptı. 2016 yılında Beykent Üniversitesi Sinema TV bölümünde yüksek lisans yaptı. Tezlerini animeler üzerine hazırladı ve animeler ile ilgili bir belgesel film çekti. Çeşitli dergi ve sitelerde oyun, anime, sinema makaleleri yazan Olca Karasoy, kitap çalışmalarını sürdürmektedir.
SELİN DOYGUN YILDIZ: Yazar
16 Şubat 1990 tarihinde Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümünden 2012’de mezun oldu. Japonca çeviriler yaptı ve çalışmlarına akademide devam edebilmek için ODTÜ’de Asya Çalışmaları bölümü, yüksek lisans programına katıldı. ODTÜ’ den ayrılarak Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji bölümü yüksek lisans programından kabul almıştır. Halen sosyoloji bölümünde eğitim görmeye ve Japonya ile ilgili araştırmalarına devam etmektedir.
SENİHA KATLAV: Yazar
19 Ocak 1990 Antalya doğumlu. Eğitim hayatına Metin Nuran Çakallıklı Anadolu lisesinde Almanca dil bölümünde başlayıp ardından Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Şu an anlaşmalı olduğu kurumlarda Japonca öğretmeni olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesinde Çocuk Gelişimi üzerine eğitim almaktadır. Katlav, Japon Sineması Platformunda Japon kültürü ve sinema alanında yazarlık yapmaktadır.
SERPİL ŞAHİN: Yazar
26 Ocak 1984 yılında doğdu. Radyo ve TV ile başlayan kariyerini dergi ile devam ettirdi ve 2006’dan bu yana dijital reklam sektöründe proje ekiplerini yöneten bir reklam yazarı oldu. Hikaye kitapları Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez’den sonra roman türüne eğilmeye başladı. Japonya’ya olan aşkı 7 yaşında izlediği Candy Candy sayesinde başladı.
SONGÜL SOYSAL: Yazar
7 Ekim 1993 yılında doğdu. 2011 yılında Japonya’ya seyahat etti. 2015 yılında Karabük Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü’nden mezun oldu. Medcezir, Güllerin Savaşı, İffet gibi bazı dizilerin setlerinde asistan olarak yer aldı. Daha sonra Bianet, Sports Tv gibi kuruluşlarda çalıştı. Daha sonra kendini yazma işlerine adayan Soysal, o zaman bu zamandır birçok plaftormda yazılar yazıyor. Hali hazırda bir internet haber sitesinde içerik editörlüğü yapmakta aynı zamanda reklam ajansları, bloggerlar ve dergiler için yazılar yazıp, çekimler yaparak kariyerine devam etmektedir.3

Çalışmalar:


  • İki Aylık Japon Sinema E-Dergisi YATTAA:
    Japon sineması, anime/manga, Japon kültürü, müzik, edebiyat, kültürel etkinlikler konu başlığı olarak işlenen konulardır. Dijital olarak yayınlanan dergi yayın hayatına Ocak 2016 tarihinde başlamış ve Kasım 2017 tarihinde isim değişikliğine giderek YATTAA adını almıştır.
  • Üç Aylık SONATA E-Dergi:
    Japon müziği, popüler kültür ve moda konu başlıklarını işleyen dergi dijital olarak yayınlanmaktadır ve yayın hayatına Ağustos 2016 tarihinde başlamıştır.
  • Başlangıçtan Günümüze Japon Sineması:
    Dergi yazarları tarafından hazırlanan ve Ocak 2017 tarihinde yayınlanan kitaptır. Kitap, Japon Sineması’nın tarihi gelişim süreci üzerine yoğunlaşır.
  • Tezuka’dan Miyazaki’ye Anime&Manga:
    Dergi yazarları tarafında hazırlanan kitap, anime/manga yapım süreçlerine ve bu kültürün içeriğine yoğunlaşıyor.
  • Vocaloid Dünyası&Hatsune Miku Katolog:
    Vocaloid teknolojisi ve vocaloid dünyasına yoğunlaşan tanıtım katoloğudur.4

Dergi Kategorileri:


  • Japon Kültürü
  • Japon Edebiyatı
  • Sinema
  • Filmler
  • Diziler
  • Anime
  • Manga
  • Müzikler
  • Teknoloji & Oyun
  • Replikhane

1) Japon Kültürü:


Bu kategori içerisinde yer alan haberler/yazılar, okuyucuya Japon kültür öğelerini tanıtmak amacındadır. İçerikteki tüm yazıların tek odak noktası Japon kültürü ile alakalı olmasıdır. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şöyledir;

  • Nihonga/Geleneksel Japon Resmi
  • Japon Dövüş Sanatları
  • Nesnenin Paketlenmesi/Japon Tsutsumu Sanatı
  • Japon Tiyatroları
  • Ikebana
  • Japonya’da İlkbahar Etkinlikleri
  • Samuray Mimarisi
  • İyiden Daha İyiye; Sürekli Gelişim Felsefesi/Kaizen
  • Ey Fuji! Sen Mi Sonsuzsun Yoksa Ben Mi?
  • AO5

2) Japon Edebiyatı:


Bu kategoride hem Japon edebiyatına dair güncel bilgiler okura ulaştırılırken hem de bir yandan Japon yazarlar, bir yandan da Japon edebiyat tarihi aydınlatılmaya çalışılır. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şu şekildedir;

  • 2019’da Türkçe’ye Çevrilmesi Beklenen Japon Edebiyetı Romanları/II
  • 2019’da Türkçe’ye Çevrilmesi Beklenen Japon Edebiyetı Romanları/I
  • Japon Masalları #1 Momotaro
  • Japon Sinemasında Haruki Murakami Filmleri
  • Japon Tarihine Ayna Tutan Başlıca Japon Kitapları
  • Natsume Soseki Ben Bir Kediyim/Japon Edebiyatı
  • Yasunari Kawabata, Kyoto/Japon Edebiyatı
  • Fuminori Nakamura, Hırsız/Japon Edebiyatı
  • Osamu Dazai İnsanlığımı Yitirirken/Japon Edebiyatı
  • Yuki Mishima Denizi Yitiren Denizci/Japon Edebiyatı6

3) Sinema:


Bu bölüm, Japon Sineması’nın yönetmenlerinden oyuncularına, tarihinden etkilendiği akımlara kadar sinema ile alakalı birçok noktaya değinir ve okuru Japon Sineması hakkında bilgilendirir. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şöyledir;

  • Japon Film Yönetmenleri/Hiroshi Teshigahara
  • Japon Sinemasında Haruki Murakami Filmleri
  • Japon Sinema Oyuncuları #1/Takashi Shimura
  • Japon Sinemasında Shakespeare Esintisi
  • Japon Film Yönetmenleri #1/Shohei Imamura
  • Japon Film Yönetmenleri #2/Nagisa Oshima
  • Japon Film Yönetmenleri #3/Takashi Miike
  • 2000 Sonrası Bağımsız Sinema: Querr, Live-Action ve Animasyon Yapımlar-II
  • 2000 Sonrası Bağımsız Sinema: Querr, Live-Action ve Animasyon Yapımlar-I
  • Toplumsal Tabuları Yıkan Bir Yönetmen:Susumu Hani7

4) Filmler:


Bu kategorinin bir önceki kategori olan Sinema kategorisinden farkı; bu kısımda genel olarak sinemaya değil, özel olarak Japon filmlerine yoğunlaşılıyor oluşudur. Bu bölümdeki haberler sadece filmler ile alakalıdır. Japon sinemasının popüler sinema ve sanat sineması örnekleri incelenir. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şu şekildedir;

  • Japon Sinemasında 2018’e Damga Vuranlar
  • Japon Filmleri/Ame Agaru
  • Oharu’nun Yaşamı/Kenji Mizoguchi’nin Başyapıt Filmi
  • Tanin No Kao/The Face of Another
  • Tokyo Sonata
  • Akira Kurosawa’dan Rashomon
  • Hirokazu Koreeda’nın Bir Aile İşi Filmi ve Altın Palmiye Ödülü
  • Pastoral: to Die in the Country
  • Arkadaşlıktan Öte Bir Macera/Mai Mai Miracle
  • Başrolünde Yemek Olan Japon Filmleri8

5) Diziler:


Bu bölüm, okuyucunun Japon dizi sektöründen ve güncel ve sevilen Japon dizilerinden haberdar olmasını sağlıyor. Çeşitli dizi tanıtımlarının yer aldığı bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şöyledir;

  • 1 Litre of Tears Dizisi
  • 2018 Yılında En Çok İzlenen Japon Dizileri
  • Olmak İstediğin Kişi Olmak/Switched
  • Umutlar Güzel Yarınlar İçin/Code Blue
  • Pes Etme, Hayalinin Peşinden Git!/Tenno no Ryoriban
  • Algernon ni Hanataba wo/ Algernon’a Çiçekler
  • Aşk Beni Güçlendirir: Buzzer Beat
  • Netflix’in Death Note Yapımından Önce Yerlisini Bir İnceleyelim
  • Japon Mangalarının Güney Kore Dizilerine Uyarlanması
  • Bilim Kurgu Severlere Japon TV Dizileri9

6) Anime:


Bu kategori, Japonya’nın dünya piyasasına sunmuş olduğu animasyon film ve dizi türü olan animelere yoğunlaşılmaktadır. Çeşitli anime incelemeleri, yeni çıkacak olan seriler, animeler içerisinde yer alan Japon kültür öğeleri gibi çeşitli konular bu bölümde incelenir. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şu şekildedir;

  • 2019 Kış Sezonu Animeleri
  • Animelerde Klişe Haline Gelmiş Kültürel Unsurlar
  • 2018 Sonbahar Öne Çıkan Animeler
  • Japonya’nın Alice Harikalar Diyarı: Ruhların Kaçışı
  • Stüdyo Pierrot
  • Howl’un Yürüyen Şatosu ve Japon Kültürü
  • Bir Hayao Miyazaki Eseri: Küçük Cadı Kiki
  • Shingeki no Kyojin/3.Sezon Nasıl Başladı?
  • Shinkai’den Aşka Dair Güzelleme/Kotonoha no Niwa
  • Shingeki no Kyojin/2.Sezonda Neler Oldu, Nerede Kaldık?10


7) Manga:


Bu kategoride ise Japonya’nın çizgi romanları olan mangalar hakkında haberler oluşturulmaktadır. Çoğunlukla animelere kaynaklık eden bu çizgi romanlar hakkında yazılan yazılarda, güncel seriler, manga kültürü ve tarihi gibi çokça konuda okura bilgi akışı sağlanır. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şöyledir;

  • 2018 Yılında En Çok Okunan Mangalar
  • Berserk Efsanesinin Mangakası: Kentaro Miura
  • Yüzyılın Çifti/Ousama ni Sasagu Kusuriyubi
  • Mangalar: Nasıl doğdu, gelişti, yaygınlaştı?
  • 2017’de Türkçe Yayınlanan Mangalar
  • Manganın Ötesinde Bir Çizgi Dünya: Gekiga
  • Kirpinin Aşkı: Koisuru Harinezumi
  • Mangalarda Türk Esintileri
  • Mücadele Ruhu, Azim ve Tutku: En İyi Spor Mangaları
  • Efsane Manga Serileri11

8) Müzikler:


Bu kategoride ise dergi, okura Japon müziği ile ilgili oldukça detaylı bilgiler sunuyor. Ünlü gruplar, çeşitli tarzlar, akımlar ve Japon müzik kültürü ile alakalı olan her şey. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şu şekildedir;

  • Japon Müziği Terimleri
  • J-Goth Grupları/Japon Müziğinin Karanlık Sesleri
  • FANTASTICS from EXILE TRIBE
  • Malice Mizer/Biraz J-Goth Biraz Visual Kei
  • Karanlık Japon Müziği J-Goth
  • J-POP’un Batı Yönü: Johnny’s WEST
  • GENERATIONS from EXILE TRIBE
  • Aimyon/Kadife Çiçeği
  • Dansou’dan Bir Ses: Fudanjuku II/Üyeler
  • Dansou’dan Bir Ses: Fudanjuku12

9) Teknoloji & Oyun:


Nispeten diğerlerine göre yeni olan ve henüz sadece içerisinde 4 haber bulunduran bu kategori ise Japon teknoloji ve oyun dünyasındaki gelişmeleri Türk okur ile buluşturuyor. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şöyledir;

  • Japonya’nın Görsel Romanı: Visual Novel
  • Efsanevi FATE Oyun Serisinin Gizemli Dünyası
  • God Eater Resurrection
  • Vocaloid Dünyası13

10) Replikhane:


Bu bölüm ise tamamen ünlü ve sevilen anime serilerinde yer alan replikler üzerine kuruludur. Bu kategoride yer alan bazı haber başlıkları şu şekildedir;

  • Replikhane: Kuroshitsuji
  • Samurai Champloo Anime Replikleri
  • Kiseijuu: Sei No Kakuritsu Anime Replikleri
  • Pyscho Pass Anime Replikleri
  • Darker Than Black Anime Replikleri
  • Death Note Anime Replikleri
  • Anime Replikleri #1
  • Fullmetal Alchemist Anime Replikleri
  • Ergo Proxy Anime Replikleri
  • Bleach Anime Replikleri14

Ana Sayfa:


Derginin ana sayfasını incelediğimizde ise karşımıza öncelikle en son ve en güncel haberlerin görselinin yer aldığı bir akış çıkar. Akışın altında ise daha önce belirttiğimiz kategorilere ait haber dosyaları yer alır. Haber dosyaları ana sayfada şu şekilde yer almaktadır;

  • Sinema Dosyası (Japon Film Yönetmenleri/Hiroshi Teshigahara)
  • Film Dosyası (Japon Sinemasında 2018’e Damga Vuranlar)
  • Köşe Yazıları (Japonya Gezgini M. Şükrü Çetiz/Japonya’da Yaşayan Türkler #2)
  • Diziler (1 Litre of Tears Dizisi)
  • Anime Dosyası (2019 Kış Sezonu Animeleri)
  • Manga Dosyası (2018 Yılında En Çok Okunan Mangalar)
  • Japon Kültürü Dosyası (Nihonga/Geleneksel Japon Resmi)
  • Japon Müziği Dosyası (Japon Müziği Terimleri)
  • Yazar Dosyası (Japonya’yı Değiştiren Kadın Yazarlar/Fumiko Enchi)
  • Kitap Dosyası (Kobo Abe/Başkasının Yüzü)15

Bu dosyalarda yer alan haberler ilgili kategorilerin en son ve en güncel haberleridir. Bu dosya düzeni okurun ilgilendiği kategori ile ilgili en güncel haberlere ilk sayfadan ulaşmasını sağlar. Eğer amacınız o kategori ile ilgili tüm haberleri incelemek değil de sadece en son haberi okumaksa, bu dosya düzeni ile isteğinize ana sayfa üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Site Düzeni:


Derginin site düzenine baktığımızda ise; en üst sol köşede “Hakkımızda”, “Amacımız”, “Çalışmalarımız”, “Yazarlarımız” ve “İletişim” sekmeleri yer alır. Aynı bar içerisinde sağ tarfta ise tarih, saat ve arama çubuğu bulunmaktadır. Bu barın hemen alt kısmında sol köşede ise derginin logosunu ve amblemini görürüz. Hemen altında ise “Ana Sayfa” butonunun ve diğer kategorilerin bulunduğu sayfa listesi yer alır. Sayfa listesinin hemen altında ise sol tarafa dayalı olarak “Son Yazılar” KJ’si bulunur ve en son yazılar bu kısımda bir akış halinde bulunur. “Son Yazılar” KJ’sinin sağında ise dergiye ait sosyal medya hesaplarının linkleri bulunur. Facebook, Instagram ve Youtube gibi birçok sosyal mecrada dergiyi takip etmek ve güncel yazılardan haberdar olmak mümkündür.
Sosyal medya barının hemen altında, sayfanın sağında kalan kısımda ise özel olarak Facebook sayfası beğeni butonu bulunmaktadır. Facebook butonunun altında ise “Japon Sineması Platformu E-Posta Aboneliği” butonu yer alır. Bu buton üzerinden dergiye abone olup en güncel yazılardan, içeriklerden mail yoluyla haberdar olabilirsiniz. Abonelik butonunun hemen altında ise sırasıyla “Dergilerimiz Burada”, “Haberler”, “Etkinlikler”, Yazarımız Olun!”, “Son Yazılar”, “Son Yorumlar” ve “Çözüm Ortaklarımız” sekmeleri yer alır. Bu sekmeler sayesinde dergi ile ilgili en son haberlere, düzenlenen etkinliklere, derginin dijital sayılarına, en son yazılara, okurların yaptığı yorumlara ve derginin işbirliği içinde olduğu kurumlara ulaşabilirsiniz.
Sayfanın sağını bir önceki paragrafta belirttiğim butonlar ve sekmeler doldururken; solu ise sayfa listesinde yer alan kategorilere ve onların içeriklerine aittir. Site düzenine göre, sayfanın sol orta kısmı kategori içerikleri ile doludur.
Sayfa düzenin en alt kısmında ise “JAPAN-FANS”, “BİRDİZİHABER” VE “KATEGORİLER” sekmeleri bulunur. “JAPAN-FANS” sekmesi, tıkladığımızda bizi aynı adlı bloğa yönlendirir. “BİRDİZİHABER” sekmesi ise bizi aynı adlı siteye yönlendirmektedir. Son olarak “KATEGORİLER” sekmesi ise sayfa listesi çubuğunda yer alan kategorilerin daha geniş bir halini bize sunar. Bu kısımda hangi kategoriye ait ne kadar içerik olduğunu görebiliriz;

  • Anime (234)
  • Dergi (27)
  • Diziler (17)
  • Etkinlikler (52)
  • Filmler (129)
  • Haberler (155)
  • Japon Edebiyatı (54)
  • Japon Kültürü (156)
  • Japon Müziği (80)
  • Kitaplar (44)
  • Köşe Yazıları (142)
  • Manga (63)
  • Replikhane (22)
  • Sinema (66)
  • Teknoloji & Oyun (4)
  • Yazarlar (16)16

Sayfa düzeninin en dibinde yer alan barda ise soldan başlayarak sırasıyla; “Tüm hakları japonsinemasi.com’a aittir.” yazısı, “Ana Sayfa”, “Hakkımızda”, “Gizlilik Politikası”, “Site Haritası”, “Rss” ve “İletişim” butonları bulunmaktadır.

1) Japon Sinema Dergisi Sayı 1 (Ocak 2016/Aylık E-Dergi)





Editörden:

Merhaba Arkadaşlar,

Yayın hayatına başladığımız 2015 yılı Aralık ayından itibaren Japon kültürü ve sineması alanında sizlere başucu kaynağı olabilecek bir portal-yayın oluşturmak amacıyla çıktığımız yolda birinci ayımız geride kaldı. Geride kalan bu sürede sizleri Japon sineması, Japon kültürü ve etkinlikler alanında bilgilendirmeye çalışırken daha önce dile getirilmemiş konularda aydınlatmaya çalıştık.

Japon Sineması topluluğu olarak Japon kültürü ve sineması üzerine düşünen, yazan ve çizen arkadaşları bir çatı altında toplayarak birlikte projeler üretme amacıyla çıktığımız yolda büyüyerek emin adımlarla ilerliyoruz. Bu süreçte bizlere destek olan ve bizlerle birlikte bilgilenip projeye destek olan bütün arkadaşlara teşekkür ederiz.

Japon Sineması Dergimizin 1.Sayısında Japon Sineması tarihinden yönetmenlerle ilgili yazılara, Japon tiyatrosundan şiir sanatına ve son olarak Japon kültürü ile ilgili çeşitli etkinliklere yer vererek yayın yelpazemizi geniş tutmaya çalıştık.

Aylık olarak yayınlanacak dergimizin 2.sayısı Şubat ayında çıkacak olup siz değerli okurlarımızdan gelecek yazılara da yeni sayımızda yer vereceğimiz belirtmek isteriz.

Son olarak, bizlere destek olan tüm takipçilerimize teşekkür ediyor ve Japon kültürü ve sinemasına dair bilgi dağarcığımızın daha da büyümesini diliyoruz.

Gökhan Kuloğlu
JAPON SİNEMASI”17

Japon Sinema Platformu’nun çıkardığı e-derginin ilk sayısı 16 sayfa uzunluğundadır. Yukarda verdiğim başlangıç yazısı dışında, bu sayı içinde 10 farklı haber içeriği bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • JAPON SİNEMASI TARİHİ (4.sayfa)
  • JAPONYA’DA BENSHİ GELENEĞİ VE SİNEMA (7.sayfa)
  • TAKESHİ KİTANO RÖPORTAJI (9.sayfa)
  • MAKOTO SHİNKAİ SİNEMASI (10.sayfa)
  • GELENEKSEL NOH TİYATROSU (11.sayfa)
  • KİMONOLARIN KULLANIM ALANI (12.sayfa)
  • HAİKU JAPON ŞİİR SANATI (13.sayfa)
  • JAPON ANİME SEMİNERİ (14.sayfa)
  • KİTARO TÜRKİYE KONSERİ (14.sayfa)
  • 12.JAPON FİLMLERİ FESTİVALİ (14.sayfa)

İlk sayının içerisinde yer alan Japon sineması ve kültürü ile alakalı içerikler dışında Japon Sinema Platformuna ait internet sitesinin ve Facebook sayfasının tanıtımları da yapılmaktadır.




2) Japon Sinema Dergisi Sayı 7 (Ağustos 2016/Aylık E-Dergi)




Editörden:


Derginin 7.sayısı toplam 76 sayfadan oluşmaktadır. Dergi içerisine baktığımızda ise yine Japon Sinema Platformu’na ait sosyal medya hesaplarının tanıtımının yer aldığını görürüz. Bunun dışında yine Japon Sinema Platformu tarafından çıkarılan ve “Çalışmalar” kısmında belirttiğim “Üç Aylık SONATA E-Dergi” adlı derginin ve “Başlangıçtan Günümüze Japon Sineması” adlı kitabın tanıtımları bu sayı içerisinde yer almaktadır. İlk sayıdan farklı olarak 7.sayıda üretilen içeriklerde kullanılan kaynakların yer aldığı bir “Kaynakça” kısmı dergiye eklenmiştir. İlk sayıdan çok daha fazla içeriğin üretildiği bu sayının “İçindekiler” kısmında yer alan içerik başlıkları şöyledir;

  • DÜNYA ÇAPINDA SIRADIŞI BİR YÖNETMEN: HİROKAZU KOREEDA (4.sayfa)
  • JAPON SİNEMASI’NDA KADININ YOLCULUĞU (8.sayfa)
  • JAPONYA’DA YOLCULUĞA ÇIKMAK İSTEYENLER İÇİN 10 FİLM (11.sayfa)
  • KARAMELLİ MUHALLEBİ TADINDA BİR FİLM: CHONMAGE PURİN (14.sayfa)
  • GHİBLİNİN HAYAL DÜNYASININ İZİNDE: TALES FROM EARTSEA (16.sayfa)
  • JAPON SİNEMASI’NDA ALTERNATİF ROLLERİN USTA İSMİ: MASAYUKİ MORİ (20.sayfa)
  • GELENEKSELLİĞİN, MİTLERİN VE REALİZMİN USTASI: İSAO TAKAHATA (22.sayfa)
  • O GÜN GÖRDÜĞÜMÜZ ÇİÇEK: ANOHANA (26.sayfa)
  • ANİME VE MANGANIN DÜNYA PAZARINDA YOLCULUĞU (30.sayfa)
  • İKİNCİ ŞANSLAR ÜZERİNE BİR GÜZELLEME: RE-LİFE (34.sayfa)
  • SHOUNEN ANİME DÜNYASINDA KAHRAMANIN YOLCULUĞU (38.sayfa)
  • YAZIN EN GÜZEL ANLARINI ANİMELERDE YAŞAYIN (44.sayfa)
  • MACERA SEVENLERE 6 SHOUNEN ANİME SERİSİ (47.sayfa)
  • AZ, ÖZ VE SADE: ZEN BUDİZMİ VE MİNİMALİST YAŞAM TARZI (49.sayfa)
  • JAPON MUTFAĞININ KALBİ SOKAKLARDA ATIYOR! (52.sayfa)
  • GELENEKSEL JAPON OYUNLARI VE OYUNCAKLARI (55.sayfa)
  • JAPONYA’NIN HACİVAT VE KARAGÖZ ŞOVU: MANZAİ (58.sayfa)
  • JAPONYA’DA GEZİLECEK 10 MEKAN (60.sayfa)
  • R&B’NİN MULTİKÜLTÜREL YÜZÜ: MAY J (63.sayfa)
  • TÜRKİYE’DEN JAPONYA’YA UZANAN DOSTLUK KÖPRÜSÜ: BARIŞ MANÇO (64.sayfa)
  • PROFESÖR VE HİZMETÇİ” ROMANIYLA YOKO OGASAWA (68.sayfa)
  • DERGİDE KULLANILAN GÖRSELLERİN KAYNAKÇASI (71.sayfa)



3) Japon Sinema Dergisi Sayı 14 (Mart 2017/Aylık E-Dergi)






Editörden:


Derginin bu sayısında ilk dikkat çeken kısım 2.sayfada “Editörden” kısmının hemen altında yer alan “YAZAR OLMAK İSTER MİSİNİZ?” başlıklı ilandır. İlanın detayında Japon Sinema Platformu’nun ürettiği dergiler için içerik üretecek yeni yazarlar aradığını öğreniriz. Bu ilan ilerleyen sayfalarda tekrar karşımıza çıkar. Bu ilan dışında yine sosyal medya hesaplarının ve platform bünyesinde üretilen “Üç Aylık SONATA E-Dergi” adlı derginin ve “Başlangıçtan Günümüze Japon Sineması” adlı kitabın tanıtımları tekrar karşımıza çıkar. Bunların dışında platformun, bu sayının tarihi için yeni bir çalışma olan, “Tezuka’dan Miyazaki’ye ANİME ve MANGA” adlı kitabının yakında çıkacağı duyurusu da bu sayıda yapılmaktadır. 40 sayfadan oluşan 14.sayının “İçindekiler” kısmı ise şu şekildedir;

  • KANETO SHINDO SİNEMASI (4.sayfa)
  • ONIBABA: ÖL YA DA ÖLDÜR (6.sayfa)
  • PARONAYALARLA KURULU GERİLİM: HIGH AND LOW (8.sayfa)
  • JAPON SİNEMASINDA EMEKTAR GÖRÜNTÜ YÖNETMENLERİ (10.sayfa)
  • GENÇ YAŞINA SAYISIZ FİLM, DİZİ VE ŞARKI SIĞDIRAN YAMADA RYOSUKE (12.sayfa)
  • SATOSHI KON; RÜYALAR ALEMİNİN USTASI (14.sayfa)
  • ÖTEKİLER ARASINDA “ÖTEKİ” OLMAYABİLİR: “SAKASAMA NO PATEMA” (18.sayfa)
  • AKSİYON SEVERLER İÇİN 6 POLİSİYE ANİME SERİSİ (22.sayfa)
  • EN POPÜLER YANDERE ANİME KARAKTERLERİ (26.sayfa)
  • JAPONYA’DA BAHAR MUCİZESİ: SAKURA AĞAÇLARI (28.sayfa)
  • KİŞİLERARASI İLİŞKİLERDEN KORKU: TAIJIN KYUFUSHO SENDROMU (30.sayfa)
  • ÇAĞIMIZIN TEKNOLOJİK HASTALIĞI: HİKİKOMORİ (32.sayfa)
  • BİR AN EVVEL TÜRKÇE’YE ÇEVRİLMESİNİ UMDUĞUMUZ 6 JAPON EDEBİYATI BAŞYAPITI-II (34.sayfa)





4) YATTAA Japon Sinema Platformu E-Dergisi Sayı 21 (Ekim&Kasım 2017/2 Aylık E-Dergi)





Editörden:


Derginin bu sayısında da yine önceki sayılarda olduğu gibi internet sitesinin ve sosyal medya hesaplarının; ayrıca Japon Sinema Platformu’nun ürettiği “Üç Aylık SONATA E-Dergi” adlı derginin ve “Başlangıçtan Günümüze Japon Sineması” ve “Tezuka’dan Miyazaki’ye ANİME ve MANGA” adlı kitapların tanıtımı yapılmaktadır. Ayrıca bu sayıda yayınlanan ilan ile birlikte derginin “issuu.com” üzerinden dijital ortamda rahatlıkla ulaşılıp okunabileceği, dergi okurlarına bildiriliyor. Yine bu sayıda Japon Sinema Platformu’nun hala çalışmalara içerik üretecek yazarlar için ilanının sürdüğünü görüyoruz.
Bu sayı için geçerli olan bir farklılık ise; önceki sayılarda olmayan ve ilk defa bu sayıda karşımıza çıkan, Japon okurlar için Türkiye’yi tanıtan içerikler üretiminin yapılmasıdır. Bu sayının 53.sayfasında yer alan “İSTATİSTİKLER” bölümü ise derginin bu sayıya kadar üretim ve okunma oranları ile ilgili çeşitli rakamlar sunmaktadır.
Ancak elbette bu sayı ile ilgili en önemli değişiklik “Japon Sinema Dergisi” olan ismin “YATTAA” olarak değişmesi ve elbette aylık olarak yayınlanırken 2 aylık olarak yayınlanmaya başlama kararı almasıdır. 54 sayfalık 21.sayının “İçindekiler” kısmı ise şu şekildedir;

  • ERTUĞRUL 1890 (4.sayfa)
  • FIREWORKS TAKESHİ KİTANO (6.sayfa)
  • KARTLARDAN GELEN HİKAYENİN GÜCÜ: KAMİSHİBAİ (10.sayfa)
  • 2017’NİN ÖNE ÇIKAN LIVE-ACTIONLARI (12.sayfa)
  • TÜRKİYE’DE TASO VE BEYBLADE ÇILGINLIĞI (14.sayfa)
  • OSMANLI’YA ÖYKÜNEN BİR ANİME: SHOKUKONO ALTAIR (18.sayfa)
  • MANGALARDA TÜRK ESİNTİLERİ VE SERİLER (22.sayfa)
  • SONBAHAR’DA ÖNE ÇIKAN ANİME SERİLERİ (24.sayfa)
  • JAPON ANİMELERİNİN YUMUŞAK GÜÇ OLARAK KULLANILMASI (28.sayfa)
  • GOD EATER (34.sayfa)
  • COMİKON İSTANBUL MANGA FEST (36.sayfa)
  • JAPON YEMEKLERİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNE ETKİSİ (38.sayfa)
  • TÜRK VE JAPON KÜLTÜRÜ ARASINDAKİ ORTAK MOTİFLER (42.sayfa)
  • TÜRKİYE TANITIM PROJESİ: POKUT SAL YAYLASI, İZMİR’İN ŞİRİNCE KÖYÜ (46.sayfa)
  • YUKİO MİSHİMA’NIN DÜNYASINDA BİR ADIM İLERİ: ALTIN KÖŞK TAPINAĞI (50.sayfa)


4) YATTAA Japon Sinema Platformu E-Dergisi Sayı 28 (Şubat&Mart 2019/2 Aylık E-Dergi)





Editörden:


Derginin şu an için yayınlanan son sayısı olan 28.sayıya genel olarak baktığımızda yine kendi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının, Japon Sinema Platformu’nun ürettiği “Üç Aylık SONATA E-Dergi” adlı derginin ve “Başlangıçtan Günümüze Japon Sineması” ve “Tezuka’dan Miyazaki’ye ANİME ve MANGA” adlı kitapların tanıtımı yapılmaktadır. Dergi içeriğinde bu tanıtımlar dışında herhangi başka bir reklam unsuru bulunmamaktadır.
Ancak bu sayıda “Çizgi Roman Okulu Şimdi de Fatih ve Tuzla’da” başlıklı bir ilan dikkat çeker. Çizgi Roman Okulu adlı kuruluşun bir reklamı yapılmaktadır. Şimdiye kadar incelenen 5 sayıda ve site içeriğinde ilk defa Japon Sinema Platformu dışında kalan bir kuruluşun ilanı dergide yer bulmaktadır. Yine bu sayıda “İSTATİSTİKLER” bölümü ve yazar ilanı tekrar karşımıza çıkmaktadır.
Bu sayıda yer alan farklı bölüm ise “JSP’YE DESTEK OLUN!” adlı bölümdür. Bu bölüm platformun dergi giderleri ile alakalı olarak okurdan ekonomik destek talep ettiği bir yazı içerir. 42 sayfalık 28.sayının “İçindekiler” kısmı ise şu şekildedir;

  • 1 LITRE OF TEARS DİZİSİ VE TÜRKİYE UYARLAMASI (4.sayfa)
  • BLADE OF IMMORTAL (6.sayfa)
  • 2019 YILINDA MERAKLA BEKLENEN LIVE-ACTION FİLMLER (8.sayfa)
  • EN İYİ 10 JAPON AŞK FİLMİ (10.sayfa)
  • ANİME YAYINLAYAN TV KANALLARI (14.sayfa)
  • JAPON SEİYUU SANATÇILARI MAMORU MİYANO & AYA HİRANO (16.sayfa)
  • MUTLAKA İZLEMENİZ GEREKEN NETFLIX ANİMELERİ (20.sayfa)
  • TÜRKANİMETV’Yİ YAKINDAN TANIYALIM (24.sayfa)
  • MİTOLOJİK JAPON MEKANLARI (26.sayfa)
  • JR PASS NEDİR? JAPONYA’DA TREN YOLCULUĞU (30.sayfa)
  • JAPONYA’DA SEVGİLİLER GÜNÜNE ÖZEL 4 FAVORİ MEKAN (32.sayfa)
  • JAPONİZM SANAT AKIMI (34.sayfa)
  • NATSUME SOSEKİ*MADENCİ (38.sayfa)


Sonuç


Genel olarak Japon Sinema Platformu’nu değerledirecek olursak; Aralık 2015’teki kuruluşundan itibaren tek amacı Japonya’yı ve Japon kültürünü Türk okura ulaştırmak ve öğretmek olan bir internet sitesi karşımıza çıkar. Bu amaçla, 2015’ten günümüze, iki farklı e-dergi ve iki kitap çalışması JSP tarafından bize, yani okurlara sunulmuştur.
Japon kültüründen sinemasına, animelerden mangalara, edebiyattan teknolojiye kadar birçok alanda Japonya’da yaşanan gelişmeleri ve Japonya tarihinde bu başlıklar altında yer alan gelişmeleri, anları Türk okura ulaştırmak için site içerisinde bu alanlara odaklanan kategoriler oluşturulmuş ve bu kategirilere özel içerikler üretilmiştir.
Platform bünyesinde üretilen ve “iki aylık” ve “üç aylık” sürelerle çıkarılan e-dergiler ve site içerisinde yer alan güncel içerikler ile Japon Sinema Platformu daha çok okura ulaşma ve daha da büyüme yolunda ilerlemektedir.
Sonuç olarak Japon Sinema Platformu, Japon kültürüne ait tüm öğelerin Türkiye’ye ve Türk okura ulaşmasını sağlayan bir köprü görevi görmektedir.
Sinema açısından bakacak olursak; yerli sinema, Hollywood ve Avrupa Sanat Sineması arasında, aslında kısır sayılabilecek bir döngü içinde sıkışan Türk seyircisine farklı bir pencere sunmaktadır. Japon Sinema Platformu, Türk okur ve seyircisi için farklı bir sinema deneyimine ve kültürüne dahil olabilme fırsatıdır. Asıl hedef kitlesi Japon kültürüne meraklı olan okurlar olmakla birlikte, daha önce hiç bu kültüre ilgi duymamış okurlar da dergiye kazandırılmak amaçlanır. Dergi Japon kültürüne yönelik birçok farklı içerikle çeşitli kesimlere ulaşmayı hedefler. Sinema özelinde baktığımızda ise popüler filmlerden sanat filmlerine ve animelere kadar çok geniş bir alanda içerikler üreterek Japon sinemasının her alanından Türk seyirci ve okurunu haberdar eder.

Kaynakça


15http://japonsinemasi.com/ , 27/03/2019-02:05
16http://japonsinemasi.com/ , 27/03/2019-03:00
18Japon Sinema Dergisi, Sayı 7, Ağusyos 2016, s.2
19Japon Sinema Dergisi, Sayı 14, Mart 2017, s.2
20YATTAA Japon Sinema Platformu E-Dergisi, Sayı 21, Ekim&Kasım 2017, s.2
21YATTAA Japon Sinema Platformu E-Dergisi, Sayı 28, Şubat&Mart 2019, s.2

Yorumlar

  1. Baştan sona beğenerek okudum bu değerli ansiklopediyi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben yapmış olduğunuz geri bildirim için teşekkür ederim.

      Sil

Yorum Gönder