WONDER WOMAN BLOODLINES




“DCAU tam gaz büyümeye giderken bu film geç bile kalmıştı. Şimdiye kadar sadece Justice League filmlerinde gördüğümüz Diana, sonunda kendi solo macerasıyla evrende yerini aldı. 2013 yılında başlayan evren şimdiye kadar Batman ağırlıklı olarak ilerledi. Yayınlanan 15 filmin 4 tanesi Batman solo filmleriydi. 5 JL, 2 Superman, 1 Teen Titans, 1 Suicide Squad ve 1 Constantine. Listeye bakınca Wonder Woman için geç kalınmış olduğu bir gerçek. Umarım Green Lantern ve Flash solo filmleri de gelir. Sabırsızlıkla 2020 yılı filmlerini bekliyorum.”

Böyle birkaç kelam etmişim bu film hakkında, tuttuğum film listesi içerisinde. Şimdi biraz daha detaylı olarak ele almak istiyorum bu filmi. Hem ayrıca uzun zamandır da kişisel bloğum için bir içerik üretmiyordum. Böylelikle o açığı da kapatmış olacağım.

Wonder Woman Bloodlines” bu animasyon serisinin 15. ve 2019’un 3. filmi. Bu yılın önceki filmleri ise “Reign of The Supermen” ve “Batman Hush” animasyonlarıydı. Yani 2019 yılı DC’nin üç temel sütunu için ayrılmış oldu. 1 saat 23 dakikalık filmin yönetmen koltuğunda iki isim oturuyor; “Justin Copeland” ve “Sam Liu”. Justin Copeland, aynı zamanda “Batman Hush” filminin de yönetmeni. Sam Liu ise Copeland’a göre DC animasyonları için çok daha etkin çalışan birisi. Şimdiye kadar yayınlanan 15 filmin 6 tanesinde yönetmen olarak onun adı yazılı ve bunun dışında da birçok başarılı DC animasyonunun yönetmenliğini yapmış bir kişi kendisi. “Batman Killing Joke”, “Batman Year one” ve “All-Star Superman” gibi bazı filmler, Liu’nun yönetmenlik yaptığı projeler arasında bulunuyor. Filmin senaryosu ise “Mairghread Scott” tarafından yazılmıştır. Bu filme kadar çoğunlukla TV için hazırlanan animasyon serilerinde senaristlik yapan Scott, Wonder Woman öncesinde “Guardian of the Galaxy”, “Justice League Action” ve “Ultimate Spider-Man” gibi animasyon serilerinde senarsit olarak görev almıştır.

Filmin seslendirme kadrosundaki en dikkat çeken isim ise açık ara “Rosario Dawson”. DCAU içerisinde Wonder Woman’a sesi ile hayat veren oyuncu, Netflix Marvel dizilerinde biricik hemşiremiz “Claire Temple” karakteriyle oldukça popüler bir isim haline gelmişti. Yine bir DC filmi olan “Lego Batman Filmi” içerisinde ise “Batgirl” karakterini seslendiren oyuncu, yakın zamanda vizyona girecek olan “Zombieland: Double Tap” filminde de rol alıyor. Rosario Dawson’ı bir kenara bırakıp diğer önemli karakterlere bakacak olursak; “Steve Trevor” karakteri “Jeffrey Donovan”, “Silver Swan” karakteri ise “Marie Avgeropoulos” tarafından seslendirilmiştir. Jeffrey Donovan daha önce “Monk” ve “Fargo” gibi TV dizilerinde rol almış bir oyuncudur. Marie Avgeropoulos’un dikkat çeken bazı projeleri ise “50/50” filmi ve “The 100” adlı TV dizisidir.



Filmin konusu ise şu şekildedir; Wonder Woman, 5 yıl önce, yani “Justice League War” olayları sırasında Themyscira’dan, ana vatanı olan Amazonların yuvasından, dünyayı Darkside’ın istilasından kurtarmak için ayrılır. Bir Parademon saldırısı sonucu uçağı Themyscira’ya düşen Steve Trevor ise bu yolculukta ona eşlik eden kişidir. Beraber Washington D.C.’ye giderler ve Wonder Woman burada, Steve’in ayarladığı bir evde, bir arkeoloğun yanında yaşamaya ve bir yandan da bir süper kahraman olmaya giden yolda ilk adımlarını atmaya başlar. Kaldığı evin sahibi Julia Kapatelis’in bir de kızı vardır. Vanessa adındaki bu genç kızın hayatı Diana’nın evlerine gelmesiyle birlite büyük bir değişime uğrar. Annesinin bütün odağı Diana’ya yönelince, adeta görünmez olur ve giderek içine kapanır. Yıllar geçer ve günümüzde Wonder Woman, Justice League üyesi dünya çapında bir kahraman olarak Justice Hall içinde yaşamaktadır. Bir gün Julia yanına gelir ve ondan yardım ister. Vanessa bazı yanlış kişiler ile işbirliği içindedir ve kendi çalıştığı teknoloji şirketini soymuştur. Bunu öğrenen Wonder Woman, Steve Trevor ile birlikte Vanessa’nın satışı gerçekleştireceği depoya gider. Yanlarında Vanessa’nın annesi de vardır. Vanessa ile alışverişe gelenler ise “Dr. Cyber” adlı bir kötü ile birlikte çalışan “Doctor Poison”, “Giganta” ve adamlarıdır. Elbette iki karşıt gücün buluşması çatışmayı beraberinde getirir. Çatışma sırasında Doctor Poison kaçar ama Wonder Woman, tabiri caizse, Giganta’yı haklar. Ancak tüm bu çatışma sırasında Vanessa’nın annesi vurulmuştur ve ölür. Sonrasında ise Dr. Cyber ve Doctor Poison, acılar içinde ve öfke dolu olan Vanessa’yı bulurlar ve onu manipüle ederek “Silver Swan” olmasını, bir çeşit androide dönüşmesini sağlayan operasyonları gerçekleştirirler. Artık, Wonder Woman’ın yeni ve çok daha tehlikeli bir düşmanı vardır. Cyber ve Poison’ın asıl hedefleri ise Themyscira’yı bulmak ve Themyscira’nın teknolojisini ele geçirmektir. Böylelikle Wonder Woman’ın mücadelesi başlamış olur. Hem onun için bir kız kardeş gibi olan Vanessa’yı hem de yıllar önce erkeklerin dünyasını kurtarmak için terk ettiği vatanını kurtarmak için başlayan bir mücadele.



Filmle alakalı olarak bahsedilmesi gereken ilk ve en önemi nokta “Gal Gadot” etkisi olacaktır sanırım. 2017 yılında DCEU bünyesinde vizyona giren live-action Wonder Woman filmi ve filmin başrolü Gal Gadot belirli bir etki sağladılar sinema sektöründe ve karakter üzerinde. Wonder Woman karakteri Gal Gadot ile çokça özdeşleşir bir hale geldi. Öyleki bu etki animasyon filmlerde ve çizgi romanlarda da kendini gösteriyor. Wonder Woman çizimlerinde Gal Gadot görünüşü etkin hale gelmeye başladı. 2014 yılında “Justice League War” filminde “New 52” kostümüyle ortaya çıkan Wonder Woman’ın yüz hatlarının çizimi bu filmde belli ölçülerde değişikliğe uğramış ve Gal Gadot’u andırır bir hal almış. Diğer yandan filmin sonuna doğru Wonder Woman, New 52 köstümünü çıkararak, 2017 yılında gösterime giren filmde Gal Gadot’un giydiği kostüme geçiş yapmıştır. Yani bu şu demek; DCAU Wonder Woman’ı DCEU Wonder Woman’ının etkisi altına giriyor ya da onun elde ettiği popüleriteyi sürdürmek, ondan faydalanmak istiyor.



Diğer bir konu ise Steve Trevor. İzleyenler bilecektir; “The Death of Superman” filmine kadar Wonder Woman ve Superman’in bir ilişkileri vardı ancak o filmle birlikte “Clark Kent”, “Louis Lane”e dönmüştü. Bu filmle birlikte de Wonder Woman-Steve Trevor ilişkisi başlamış oldu. Serinin bir önceki filminde evrene “Selina Kyle”, yani Batman’in biricik aşkı “Catwoman” da dahil olmuştu. Böylelikle DC’nin büyük üçlüsünün klasik ilişkileri animasyon evreni içinde yer almaya başladı. Gerçi ben bir ara Batman-Wonder Woman ilişkisi olur mu diye düşündüm. Sonuçta onların da bir mazisi var çizgi romanlarda.



Bu filmin, Wonder Woman’ın animasyon evrenindeki ilk solo filmi olduğunu söylemiştim. Öyleki, Justice League’den hiçbir kahramana yer verilmemiş senaryoda. Sadece küçük referanslar yoluyla hikayenin aynı evrende geçtiği seyirciye sezdirilmeye çalışılmış. Örneğin filmin başında Parademon saldırıları ve istila girişimi sebebiyle Diana’nın Themyscira’dan ayrılması, Steve Trevor’un Diana’nın Superman ile olan ilişkisine atıfta bulunması, yine Diana’nın Justice League binasında yaşıyor olması gibi. Ancak sadece bunlar. Filmde Wonder Woman’dan rol çalabilecek hiç kimse yer almıyor. Senaryo süper kahramanları bu filmin dışında tutarken, Wonder Woman’ın birçok düşmanını da evrene dahil ediyor. Şimdiye kadar, sadece “The Cheetah” karakterini “Justice League vs. Teen Titans” filminin başında Wonder Woman ile savaşırken görmüştük. Bu filmle birlikte Giganta, Doctor Poison, Silver Swan, Dr. Cyber, “Medusa” gibi Wonder Woman kötüleri de evrene dahil olmuş oldu. Diğer yandan evrene dahil olan bir diğer unsur ise Wonder Woman’ın görünmez jeti. Hep merak ederdim zaten uçma gücü olan bir kahraman jete neden ihtiyaç duyar diye ancak gerçekten kullanışlı bir alet bu görünmez jet. Ve elbette son olarak Themyscira ve Amazonlar. Wonder Woman solo filmi demek Amazonların da DCAU’ya sonunda giriş yapması demek. Umarım ilerleyen yıllarda Yunan Mitolojisi’nden beslenen daha fazla hikaye kendine bu evrende yer bulur.



Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Umarım bu evreni siz de keşfedersiniz. Tamam, kabul , DCEU pek başarılı olmadı ama onun başarısızlığı yüzünden önyargılı olup bu evreni es geçmeyin. DC kahramanlarını seviyorsanız, güzel filmler sizi bekliyor. İyi seyirler.

Kazan (13/10/2019)

Yorumlar