İKİ SÜPER FİLM BİRDEN 2


İKİ SÜPER FİLM BİRDEN 2

Bu yazının içeriği, başlıktan da anlaşılacağı üzere kısa vadede vizyona girecek olan iki yeni filmin tanıtımı hakkında. Bunlardan birisi “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin: Gizli Dünya” (How to Train Your Dragon: The Hidden World) ve diğeri de “Ralph ve İnternet – Oyunbozan Ralph 2” (Ralph Breaks the Internet – Wreck-It Ralph 2)

Ben şimdi size öyle teknik terimlerle ya da ne bileyim hikaye ve içerik üzerinden ahkam kesmeye çalışarak bir değerlendirme yapmayacağım. Sadece neden bu iki filmi de çok büyük bir merakla beklediğimi ve neden sevdiğimi kendimce anlatıp, eğer aranızda daha önce bu filmleri izlememiş olanlar varsa onların ufakta olsa ilgisini bu filmlere çekmeye çalışacağım. Hepimiz animasyon sevelim. Sonuçta animasyonlar sadece çocuklar için değil!

Ralph ve İnternet – Oyunbozan Ralph 2” (Ralph Breaks the Internet – Wreck-It Ralph 2):



Oyun Bozan Ralph! İlk izlediğimde hiçbir beklentim olmayan, sadece vakit öldürmek için izlediğim ama izler izlemez hayran olduğum ve tekrar tekrar izlediğim şahane animasyon filmi. Takvimler 2012 yılını gösterirken vizyona giren bu şahane animasyon filmi benim gibi birçok izleyeninin gönlünü çelmeyi başarmış bir film ve eminim ilk filmi izleyen herkes ikinci film için sabırsızlıkla bekliyor.

Öncelikle kısaca değinelin; ne anlatıyordu ilk film?

İlk film ana karakterimiz Ralph’in kötüler için grup terapisinde 30 yılını geride bırakan oyununu ve oyunda kendi rolünü diğer üyelere anlatmasıyla başlıyor. Evet, Ralph, “Fixed Felix” adlı bir ateri oyununda kötü adam. Öncelikle birkaç noktaya değinmek lazım; Ralph ve diğer tüm terapistler aynı ateri salonunda bulunan farklı oyunların kötü karakterleri. Gündüzleri insanlar salonda oyun oynarken, geceleri karakterler (avatarlar) kendi kişisel hayatlarını yaşıyorlar ve oyunlar arasında dolaşabiliyorlar ancak yeni gün başlarken tüm avatarlar kendi oyunlarına dönmeli yoksa oyun bozulmuş olarak kabul edilip fişi çekilebilir. İşte bu tarz bir ortam kısaca Ralph’in yaşadığı yer ve tekrar söylüyorum; Ralph kendi oyununun kötü adamı.

Ralph bir kötü avatar ama kendince şu soruyu soruyor sürekli; kötü karakter olmak illa kötü olmayı mı gerektirir? Film temelde Ralph’in bu soruya bir cevap bulma yolculuğunu işliyor. Önce kendi oyun ahalisi tarafından sevilmek istiyor ve bunun yolununda iyi avatar olan Felix gibi bir madalya kazanmaktan geçtiğine karar veriyor. Böylelikle önce kendi oyununu terk ediyor ve başka bir oyundan gerçekten bir altın madalya elde ediyor ama istenmeyen olaylar sonucu kendini bir anda “Sugar Rush” adlı yarış oyununda buluyor ve burada Venellope adlı bir kızla tanışıyor. Venellope ile tanışması, Ralph için hem kendi hayatında hemde onun hayatında önemli değişimler yaratma şansı doğuruyor ve hem bu küçük kızla arkadaş olurken hemde sonuçta sorduğu soruya kendince bir cevap buluyor.

Yani kısaca Oyun Bozan Ralph’in ilk filmi bir arayış ve arkadaşlık macerası. Film kendini bulma, keşfetme ile alakalı. Filmi izlerken benim düşündüğüm şu olmuştu; bizim kim olduğumuzu ya da kim olmamız gerektiğini çevremizdekiler, bir başkası belirleyemez. Biz bir şey, birisi olmak isteriz; iyi ya da kötü ama buna biz karar veririz ve verdiğimiz karar doğrultusunda istediğimizi almak için tüm gücümüzle mücadele ederiz. Kim olduğumuza başkası değil sadece biz karar veririz. Bize, bana bu hissi verdiğin için teşekkürler Ralph!

Şimdi böyle bir ilk filmden sonra ikincisi yola çıktı geliyor. İlk filmi yine izlemeyenler için çok da anlatmadan bana ne hissettirdiğine değindim. İkinci için konuşmaya geçmeden önce şurdan bir fragmana bakalım:


Evet İnternet! Bu filmde Ralph, Venellope ve tüm oyun salonu sonunda teknolojiye ayak uyduruyor ve internet ile tanışıyor. Yetmezmiş gibi müthiş ikilimiz birlikte internete bir yolculuğa çıkıyorlar ve bence ilk filmden çok daha çılgın bir macera bizi bekliyor. Şu ana kadar iki farklı fragman yayınlandı ancak henüz internete giriyor olmaları dışında hikaye bize ne vaad ediyor çok net değil. Sadece ilk filmden çok daha renkli bir hikaye bizi bekliyor diyebilirim.

İkinci fragmanla birlikte filmle alakalı olarak bize sundukları en önemli ayrıntı Disney’in kendine yaptığı müthiş gönderme oldu. Bana göre Disney bünyesinde yer alan Ironman gibi Marvel, Klon Askerler gibi Star Wars karakterlerini; ayrıca birçok farklı Disney karakterlerini ve elbette prensesleri görecek olmamız oldukça heyecan verici ve eğlenceli olacak. Sadece tek dileğim bu karakterlerin film içindeki sürelerinin fragmandakiler ile sınırlı olmaması ya da fragmandakinden çok daha fazla karaktere Ralph ve Venellope’nin maceraları sırasında rastlamamız. Ancak göründükleri süre bundan ibaret bile olsa filme olan beklentiyi daha da arttırdıkları bir gerçek ama yinede unutmamak lazım ki bu Ralph’in filmi ve internetin altını üstüne getirirken onu izlemesi çok zevkli olacak. Bizim iyi kalpli kötü adamımız interneti darmaduman etmeye geliyor. Koca elleri, ellerinden daha büyük yüreği ve dünyalar tatlısı kankası ile geliyor.

Yazının birinci bölümüne burdan ulaşabilirsiniz.

Kazan (10/06/2018)







Yorumlar