İKİ SÜPER FİLM BİRDEN 1


İKİ SÜPER FİLM BİRDEN 1

Bu yazının içeriği, başlıktan da anlaşılacağı üzere kısa vadede vizyona girecek olan iki yeni filmin tanıtımı hakkında. Bunlardan birisi “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin: Gizli Dünya” (How to Train Your Dragon: The Hidden World) ve diğeri de “Ralph ve İnternet – Oyunbozan Ralph 2” (Ralph Breaks the Internet – Wreck-It Ralph 2)

Ben şimdi size öyle teknik terimlerle ya da ne bileyim hikaye ve içerik üzerinden ahkam kesmeye çalışarak bir değerlendirme yapmayacağım. Sadece neden bu iki filmi de çok büyük bir merakla beklediğimi ve neden sevdiğimi kendimce anlatıp, eğer aranızda daha önce bu filmleri izlememiş olanlar varsa onların ufakta olsa ilgisini bu filmlere çekmeye çalışacağım. Hepimiz animasyon sevelim. Sonuçta animasyonlar sadece çocuklar için değil!

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin: Gizli Dünya” (How to Train Your Dragon: The Hidden World):



Serinin ilk filmi 2010, ikinci filmi ise 2014 yılında vizyona girmişti. Üçüncü film ise Mart 2019 itibariyle seyirci ile buluşacak. Yani bir yıldan daha az bir süre var önümüzde bu filmi izleyebilmek için. Peki bu film bize ne vaad ediyor?
Kendi adıma, bu serinin ilk filmini izlediğimde henüz çocukluktan ergenliğe yeni adım atmış bir bireydim ve 15 yaşında bir kişi olarak izlediğimde inanılmaz bir haz almıştım ilk filmden. Film bize insan ve ejderha arasındaki mücadeleyi gösterirken aslında insanoğlunun bilmediği şeye karşı nasıl önyargılı olabildiğini, acımasızca hareket edebildiğini gösteriyordu.

İlk film ejderhalar tarafından saldırıya uğrayan ve bu saldırılardan korunabilmek amacıyla çocuklarını savaşçı olarak yetiştiren bir Vikimg köyünde başlıyordu. Kurallar bir kişi hariç herkes için basitti; ejderhalar kötüdür ve eğer elinde fırsat varsa onları öldürürsün. Ana karakterimiz “Hiccup” ise köyün geri kalanından farklı bir çocuktur ve ejderhaları öldürmekten çok onları öğrenmeyi amaçlar. Ancak yinede köyün şefi olan babasının ve çevresinin baskısı karşısında direnemez ve yine köyün saldırı altında olduğu bir gün bir ejderha vurmayı başarır. Saldırı gece gerçekleşmiştir ve hava aydınlanınca ilk iş olarak vurduğu ejderhayı arar ve elbette bulur. Ejderha yaralıdır ve uçamamaktadır. Hiccup bu fırsatı iyi değerledirerek hem ejderhalar hakkında daha önce kimsenin elde etmediği bilgilere ulaşır hemde bu ejderha ile zamanla dostluk kurar. Adını da “Toothless” yani “Dişsiz” koyar.

İlk film genel itibariyle “Dişsiz” ve “Hiccup” arasında dostluğun gelişimine ve insanların ejderhalara bakış açısının değişmesine odaklanır. Filmin başında korkulan ve nefret edilen ejderhalar, filmin sonuna gelindiğinde ise birer arkadaş olabileceklerini kanıtlarken; Hiccup’ın çabaları sayesinde insanlar tarafından kabullenilmeye başlandılar ve ilk film bu şekilde sona erdi.

İkinci filmle birlikte yıllar geçmiş, karakterlerimiz daha da büyümüş ve Viking köyünde ejderhalar gayet olağan hatta hayatın çok önemli bir parçası haline gelmiştir. Hiccup ve Dişsiz’in dostlukları daha da ilerlemiş ve birlikte daha farklı adalar ve farklı ejderha türlerini aramaya yoğunlaşmışlar. Hiccup araştırmalarına ve ejderhalar ile ilgilenmeye tam gaz devam ederken babası ise onun köy ile daha fazla ilgilenmesini ister.

Köy ve Hiccup’ın durumu böyleyken geçmişten gelen iki farklı insan bir anda hem Hiccup’ın hem Dişsiz’in hemde tüm köyün kaderini bir anda değiştirir. Bu kişilerden birisi Hiccup’ın yıllar evvel kaybettiğini sandığı annesidir ve aynı onun gibi ejderhalar ile ilgilenen ve de bir ejderha kovanında yaşayan bir kadındır. Hiccup’a ejderhalar hakkında yeni şeyler öğretir bu kadın.

Diğer tarafta ise Hiccup’ın babasının geçmişinden çıkıp gelen ve Hiccup’tan farklı olarak; ejderhalar ile arkadaş olmak yerine onları köleleştirmek isteyen ve bunu yapabilmek için elinde bir alfa ejder bulunduran bir adam ortaya çıkar ve işler bir anda karışır.

Sonuç olarak ikinci film genel olarak hem Hiccup’ın hemde Dişsiz’in çocukluktan yetişkinliğe geçiş hikayesini işler. Hayallerinin peşinde koşan ve daha bencilce kararlar verebilen bir çocuk olarak başladığı bu süreci köyüne önderlik edecek bir yetişkin olarak tamamlar Hiccup bu filmde. Dişsiz de kendini daha da geliştirir ve çok daha güçlü bir ejderha olur. Ancak en önemlisi Hiccup ve Dişsiz ikilisinin dostlukları yaşadıkları olayların ardından çok daha güçlü bir hal alır. Birbirlerine çok daha bağlı birer yetişkin ve birer liderdir artık her ikisi de.

Şimdi buraya kadar ilk iki filme, izlememiş olanlar için çok da spoiler vermemeye çalışarak, değinmeye çalıştım kısaca. Şimdi en başta sorduğum soruyu tekrar edeceğim; yaklaşık 5 yıl aradan sonra gelecek olan serinin bu üçüncü filmi bize ne vaad ediyor? İlk film bir ön yargıları yok etme filmiydi bana göre; ön yargıları yok etme ve empati kurma filmi. Farklı düşünebilme, senden farklı olanın da senin kadar yaşama hakkı olduğunu anlatan bir filmdi. İkinci film ise bir gelişim filmiydi. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş, bağışlayıcılık ve zamanı geldiğinde, gerektiği yerde sorumluluk almayı öğretiyordu bize bu film. Yani kısaca bu iki filmle birlikte hem Hiccup hem Dişsiz ve hemde onları izleyen bir kuşak beraber büyüdük.

Şimdi öncelikle üçüncü filmin fragmanını izlemeyenler varsa şurdan bir izlesinler:


Şimdi. Fragmanı izleyince bende uyanan ilk etki şu oldu; bu film Dişsiz’e ilk iki filmde olduğundan daha fazla odaklanacak. Şu ana kadar onun hayatta kalan son “Gecenin Öfkesi” olduğunu sanıyorduk ancak bu fragmanla birlikte gördükki yalnız değilmiş ve bu yeni Gecenin Öfkesi (Işığın Öfkesi) hem beyaz hemde bir dişi. Yani bu filmde Dişsiz’in aşk hayatına odaklanacağız. Diğer taraftan tüm Gecenin Öfkesi ejderhalarını avladığını söyleyen bir adam ortaya çıkıyor ve görüyoruz ki bu filmin kötüsü direkt olarak Dişsiz’i hedef alıyor. Daha öncesinde ejderhalar genel olarak bir hedefti ama bu filmin odak noktası kesinlikle Dişsiz. Dişsiz’i bir kenara bırakırsak diğer yanda Hiccup’ın önderliğinde Viking köyü iyice gelişirken, ejderhalar ile olan ilişkileri de çok daha ilerlemiş. Elbette Hiccup da aynı bu filmleri takip eden benim neslimin üyeleri gibi yaşı ilerlemiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Merak ediyorum daha da olgunlaşmış ve artık bir lider olan Hiccup, bu filmde hem köyünü hemde en yakın dostunu bu yeni ve azılı düşmandan nasıl koruyacak? Fragmanda gördüğüm savaş sahnelerinden bu defa işlerinin her zamankinden çok daha zor olacağını düşünüyorum. Ayrıca bir diğer önemli noktada bu “Gizli Dünya” denilen yer. Nasıl bir yer burası? Bir ejderha cenneti mi ve elbette Hiccup haritalardan silinmeliyiz derken halkını ve ejderhaları bu yeni buldukları yere mi taşımayı düşünüyor? Açıkçası bu soruların ve çok daha fazlasının cevabını bulabilmek için Mart 2019’u sabırsızlıkla bekliyorum. İlk fragman bana şimdilik bu güzel seriye şahane bir sonla veda edeceğimiz izlenimini uyandırdı. Peki siz ne düşünüyorsunuz?

Yazının ikinci kısmına burdan ulaşabilirsiniz.

Kazan (10/06/2018)

Yorumlar