OKUDUĞUM KİTAPLAR LİSTESİ 2022 (OKL 2022)-I



1) İnsan Ne ile Yaşar?/Lev Nikolayeviç Tolstoy (Karbon Kitaplar-1. Baskı-2019): Aslında Rus yazarlara karşı bir ön yargım var. Elbette ürettikleri büyük eserlere saygım sonsuz ama kendi adıma okumaktan kaçındığım bir yazar coğrafyası olarak adlandırabilirim onları. Elbette sadece Rus yazarlar olarak sınırlandırılmış bir durum değil bu bahsettiğim. Dünya haritasını göz önüne alırsak, belli bir paralelin üstünde kalan coğrafyanın yazarları, tarz olarak, bana çok soğuk, durağan, yavaş geliyorlar; elbette bu yaptığımın acımasız bir genelleme olduğunun farkındayım ama okurken bunaldığımı söylemem de yanlış olmaz. Benim için, Latin Amerika ve Akdeniz havzası yazarları her daim daha çekici bir dile sahipler. Neyse, bu kitap özeline dönecek olursak; Tolstoy’un hikaye anlatım biçiminin beni şaşırttığını itiraf etmem gerekiyor. Aslında bu kitaba sırf bir cep kitap olduğu ve hızlıca okuyup bitirebileceğimi düşündüğüm için başladım ama okuduğum iki hikayeden de inanılmaz keyif aldım. Açıkçası Rus coğrafyasına yeniden yöneliş yapmamı sağlayacak yazarı sonunda deneyimlemiş olabilirim. Tolstoy, yazdığı her iki hikayede de insanı o kadar güzel işlemiş ki hayran kaldım. Kitabın ilk hikayesi insanın sevgi ile ilişkisine, yani insanın insan ve toplum ile kurduğu bağlara değinirken; ikinci hikaye ise insanın mülkiyet tutkusuna, yani toprak ile olan ilişkisine değiniyor. İnanılmaz öğretici ve az ile çok anlatan öyküler. Belki de Rus yazarlar ile ilişkimi öykü düzeyinde tutarsam çok daha sağlıklı olacak ama şunu biliyorum ki bir daha bir Tolstoy eseri ile karşılaştığımda, okumaktan tereddüt etmeyeceğim.



2) İran Masalları/Servin Sarıyer (çevirmen) (Kara Karga Yayınları-31. Baskı-2020): İran kültürü, mitolojisi ve edebiyatından güzel bir derleme. Bir gün içerisinde hızlıca okuyup bitirebileceğiniz bir kitap. Kültürel olarak da çok yakın olduğumuz bir coğrafya olması sebebiyle, her masalda kendinizden bir şeyler bulmanız veya kitapta yer alan masalların bir kısmını çoktan biliyor ya da farklı bir versiyonunu okumuş, dinlemiş olmanız mümkün. Açıkçası bu kitap, bir çok anda beni çocukluğuma götürdü, okurken çok keyif aldım ve herkese de tavsiye ederim. Fırsat buldukça, bu masal serisinden daha fazla kitap okumayı planlıyorum.


3) Infinity War/Gerry Duggan (yazar) (Gerekli Şeyler-1. Baskı-2019): “Sonsuzluk Taşları” için yepyeni bir mücadele. Ancak taşların peşine düşen bu defa “Thanos” değil, “Requiem” adı altında “Gamora” çünkü Thanos’un sevgili kızı, ruhunun bir kısmını “Ruh Taşı” içinde kaybetmiş ve de onu geri kazanmak istiyor ancak “Galaksinin Koruyucular”, Gamora’nın taşlara ulaşma isteğini desteklemiyorlar ve böylece de Requiem’in doğuşu hızlanıyor. Yeni kimliği ile taşları toplayan  ve de aynı zamanda Thanos’u öldüren Gamora, bununla da yetinmiyor ve evrenleri yok edip her şeyi yeniden kurmaya çabalıyor ve evrenlerdeki her bir ruhu da Ruh Taşı’na hapsediyor ve burada yeni bir evren oluşuyor. Bu evrende ise birçok karakterin birleşiminden oluşan yeni karakterler ortaya çıkıyor. Örneğin “Iron Man” ile “Thor”, “Doctor Strange” ile “Captain America” ve “Spider-Man” ile de “Moon Knight” gibi kahramanlar birleşiyor. Gamora’yı durdurmak için ise “Adam Warlock”, “Fatih Kang”, “Hulk” ve “Loki” gibi alışılmışın dışında bir ekip bir araya geliyor. Üstelik macera, bu kitapta da bitecek gibi değil ama sadece bu kitaba bile odaklansak, birçok karakter, birçok olay ve birçok arka plan hikayesi mevcut. Özellikle “Drax”in orijin hikayesinin işlenmesini ve de Gamora’nın Thanos’u öldürdükten sonra dahi zihninde ondan kurtulamaması çok etkileyiciydi. Ancak bu hikaye açısından asıl etkileyici olan, Adam Warlock’un her bir taşa kendi ruhunu vermesi oldu. Bakalım bundan sonraki süreç nasıl işleyecek. Ben “Marvel” severlere bu kitabı kesinlikle tavsiye ederim ki Marvel evrenine yönelik dolu dolu bir eser. Şimdiden iyi okumalar.


4) Solo Leveling/Sung-Lak Jang (2018-2 Cilt 179 Bölüm): Normalde ben kesinlikle mangacıyım; yani pek Güney Kore “manhwa”larını okumam ama bu eser ilgimi çekti ve buraya kadar gelmiş oldum. Hikaye, Sung Jin-Woo adlı ana karakterimiz etrafında şekilleniyor. Sung’un yaşadığı dünyada, büyü ve büyülü yaratıklar gerçektir. Aslında bizim modern dünyamıza benzer bir dünyadır bu ancak günün birinde dünyaya geçitler açılmaya ve yaratıklar da dünyayı istila etmeye başlamıştır. Buna karşılık olarak da birçok insanın büyü gücü uyanmış ve yaratıklara karşı savaşmak bir meslek halini alıp çeşitli loncalar kurulmuştur. Savaşçılar da büyü güçlerine göre en düşüğü E ve en yükseği S olmak üzere sınıflandırılmışlardır. Sung ise E seviye bir savaşçıdır. Aslında E seviye olması sebebiyle geçit baskınlarına katılmaya uygun değildir ancak bir savaşçı olan babası geçitlerin birinde kaybolduktan ve de annesi de sonsuz uyku denen hastalığa yakalandıktan sonra evin yükü bir noktada onun üstüne kalmıştır. Ancak bir gün bir şey olur; girdikleri geçitlerin birinde Sung’un loncası tuzağa düşürülür ve onları tuzağa düşüren tanrı tarafından bir oyun oynamaya mahkum edilirler. Oyunu kazanan ise elbette diğerlerini kurtarmak için kendini feda eden Sung olur. Ölümle yüzleşen genç adam, tekrar uyandığı zaman, artık S seviyeye yükselmiş ve gelişimi de durmak bilemeyen bir savaşçıdır. Böylece sınırlarını zorlayıp daha da gelişerek dünyanın kaderinin belirleneceği büyük güne hazır olmak için mücadele verir; mücadelesini de tek başına temsil ettiği loncası ile sürdürür. Ayrımcılık yapmak istemem ama şöyle bir gerçek var ki sevdiğim mangalara kıyasla hikayesi oldukça basit ve klişe; yine de tamamı renkli şekilde çizildiği için okuması çok daha zevkli bir hal alıyor. Kısacası; çizgi roman severlere mutlaka olmasa bile öneririm.


5) İletişim Kuramları Tarihi/Armand Mattelart & Michele Mattelart (İletişim Yayınları-10.Baskı-2020): İletişim ve medya kuramlarının tarihsel gelişimini ortaya koyan bir çalışma ancak elbette daha çok bir özetleme niteliğinde. Bunun sebebi ise yazarların az ve öz ama olabildiğince çok farklı kurama temas ederek bir ilerleyiş tercih etmeleri. Kitapta başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok farklı düşünürün iletişim ve medya üzerine fikirlerine yer verilmiştir. İletişim kuramları ve kuramcıları hakkında genel bir bilgiye sahip olmak isteyenler için göz atılabilecek bir kitap.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar