OKUDUĞUM KİTAPLAR LİSTESİ 2022 (OKL 2022)-II

 


6) The New Avengers 7-İntikamcılar: Güven/Brian Michael Bendis (yazar) & Leinil Yu (çizer) (Gerekli Şeyler-2. Baskı-2016): Ana hikayeyi devam ettiren ve bütünlük sağlayan önceki sayılardan bazılarını okumadığım için ki sebebi ya basımını bulamamış olmam veya farklı bir yayınevi tarafından basılmalarıdır, bu hikayeye adapte olmam zor oldu; üstelik bir önceki sayıyı ne zaman okuduğumu bile hatırlamıyorum ama sonuçta elimdeki mevcut ilk sayı buydu ve bununla devam ettim. Hikayemiz, yaşanan iç savaş sonrasında geçiyor. “Iron Man” ile “Captain Marvel”ın başı çektiği ekibe mağlup olarak ve suçlu durumuna düşmüş olan “Luke Cage”, “Iron Fist”, “Spider-Man”, “Ronin”, “Echo”, “Doctor Strange”, “Spider-Woman” ve “Wolverine”, ellerindeki bir “Skrull” cesedi ile birlikte ABD’ye doğru uçmaktadırlar. Ekip, dünyanın bir istila ile karşı karşıya olduğunu keşfetmiş ama “Avengers” ile aralarındaki çatışma sebebiyle ne yapacaklarını bilememektedirler. Ancak içlerinden biri, yani Spider-Woman, ekibe ihanet ederek ilk fırsatta cesedi çalıp Iron Man’e götürür. Kalan ekip ise içlerinde Skrull olup olmadığı endişesi ve birbirlerine güvenme isteği arasında bir çatışma yaşarlar. Diğer taraftan, Avengers’ın kendi içinde savaşmış ve de dağılmış, yani güçten düşmüş olmasını fırsat bilen “Hood” adlı bir kötü, süper suçluları kendi etrafında toplamaya ve süper kahramanları daha kirli oyunlarla alt etmeye girişir. Onu yeni tavrını benimseyen kötüler, artık doğrudan kahramanlar ile yüzleşmek yerine onların sevdiklerini hedef seçerler. Bu sayı, hem ana karakterlerimizin bir ekip olma ve güven kazanma sürecini işlerken, diğer yandan da alttan alta bizi gizli istila hikayesine hazırlar. Ancak elbette bu sayının olayı, hikayenin baş kötüsü, ruhunu bir iblise satmış olan Hood ve onun süper kötülerden bir takım kurup kahramanları avlama girişimidir. Kendi içinde güzel bir hikaye; bakalım devamı nasıl olacak ama bu hikayeden daha büyük zevk alabilmem için geriye dönük olarak kaçırdığım sayıları da bir an önce okumam ve hikayesel boşlukları tamamlamam lazım.



7) Viking Efsaneleri/Jennie Hall (İlya İzmir Yayınevi-5. Baskı-2014): Kesinlikle keyif alarak okuduğum bir kitap oldu. Dört temel hikâye/efsane etrafında şekillenen kitap, Vikinglerin Norveç’ten batıya doğru gerçekleştirdikleri göçleri ve yaptıkları keşifleri anlatıyor. İlk efsane, Güzel Saçlı Kral Harald hakkında; bu efsane, kralın tüm Norveç’i nasıl hükmü altına aldığını anlatıyor. İkinci temel efsane ise Kral Harald’ın hükmü altında yaşamak istemeyen Ingolf ve adamlarının batıya yelken açıp İzlanda’ya yerleşmelerini anlatıyor. Üçüncü efsanenin merkezine ise Grönland yerleşiyor. İzlanda’dan sürülen Kızıl Eric’in bu diyarı keşfi ve yerleşmesi anlatılıyor. Son efsane ise Kızıl Eric’in oğlu Leif ve İzlandalı Viking Thorfinn’in Vinland’a yani Amerika’ya yolculuklarını anlatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim bu kitabı çünkü Vikingleri anlama konusunda güzel bir başlangıç eseri.



8) Tez Nasıl Yazılır?/Umberto Eco (Can Yayınları-4. Baskı-2018): Tez yazacak, akademik çalışma yapacak kişiler için oldukça faydalı bir kitap. Konu seçiminden araştırma süreçlerine, yazım başlamadan kaynakça oluşturmaya kadar tez ile ilgili her konu dolu dolu ve örneklendirilerek anlatılıyor. Ancak olumsuz yönleri de mevcut. Örneğin, yazar İtalyan olduğu için anlatım da büyük oranda İtalyan öğrenciler için. Diğer yandan yazarın anlatımı 1960’lı yılların bir yansıması, yani güncellik durumu da sorunlu ama tez yazımı için temel bilgileri sağlayan bir metin olması yeterli. Güncelliği yakalamak ise bizim işimiz.



9) Mitlerin Özellikleri/Mircea Eliade (Alfa Yayınları-5. Baskı-2021): Mitolojinin ne olduğu, nasıl geliştiği, nasıl değiştiği ve günümüzde ne konumda olduğuna yönelik oldukça doyurucu bilgiler sunan bir kitap. Mitleri sadece antik zamanların uydurma hikâyesi olarak görenleriniz var ise mutlaka bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Bakış açınızı değiştirecek çokça bilgi bulacaksınız. Yazar, mitlerin yaratılış ve kıyamet algılarına, insanın tanrıları algılama ve tanrılarla ilişki kurma biçimlerine, mitolojinin dini ve sanatsal yönüne, mitler ile masallar arasındaki ayrımlara; kısacası bu alanla ilgili hemen hemen her şeye yönelik az veya çok açıklamalar sunmuş. Yer yer fazlasıyla Hristiyanlık ve Avrupa kültürü üzerinden ilerlemesi beni bir nebze üzmüş olsa bile yine de beğendim ve tekrar söylemek gerekirse, tavsiye edeceğim bir eser.


10) Afrika Masalları/Robert Hamill Nassau (der.) (SaltOkur Yayınları-1. Baskı-2020): Bu eser, çoğunlukla hayvanları, özellikle de kaplumbağa ve leoparı insansılaştırıp karakter olarak merkezine alan birçok masalı içeriyor ve genelde hayvanların yaşam alanlarını nasıl kazandığı, insanlar ile nasıl etkileşime girdiği gibi konular işleniyor. Arka planına baktığımızda ise ataerkil düzeni öven, destekleyen bir anlatı ön plana çıkıyor. Kadını güçsüz ve erkeğe muhtaç olarak konumlandırıyor. Kadınlar ya destekleyici yan karakterler ya da doğru kararlar veremeyen kişiler. Bu yönünü biraz eleştirsem de şöyle de bir gerçek var ki geçmişin dinamiklerini bugünden yargılamak çok da sağlıklı değil. Çok dağılmadan toparlamak gerekirse; eğlenceli bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Tavsiye ederim.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan


Yorumlar