OKL 2024-I

 


1) Küresel Hollywood: Ekonomi-Politik/Toby Miller & Nitin Govil & John McMurria & Richard Maxwell & Ting Wang (Doruk Yayımcılık-1. Baskı-2012): Hollywood’u bir sinema merkezi ve film üreticisi olmanın ötesinde ekonomik, para temelli bir endüstri olarak ele alan bu kitap, maddi dengeleri ve sektörün küresel çaptaki ekonomi politikalarını yansıtıyor. Hollywood’u daha iyi anlamak için okunması gereken bir kitap.



2) Sesin Rengi: Söyleşiler/Roland Barthes (Metis Yayınları-1. Baskı-2017): Barthes’ın anlatı ve göstergebilim üzerine fikirlerinin derlendiği bir eser daha. Adı üstünde söyleşilerden oluştuğu için okunması da oldukça kolay ve akıcı.



3) One Piece Cilt 5: Çanlar Kimin İçin Çalıyor/Eiiçiro Oda (Gerekli Şeyler-5. Baskı-2022): Manganın bu cildinde kahramanlarımız Usopp’un köyündeki maceralarının sonuna gelip Kaptan Kuro’yu alt ediyorlar. Ardından Kaya’nın onlara verdiği yeni gemileri ile tekrar yola çıkıp Sanji’nin çalıştığı deniz restoranına ulaşıyorlar. Bu arada Luffy’nin korsan bayrağı da bu ciltte Usopp tarafından çiziliyor. Önümüzdeki ciltten itibaren “Baratie Arc” tüm hızıyla devam edecek.



4) Heidi/Johanna Spyri & Catherine Skliarova (MK Publications-9. Baskı-2023): Ünlü anlatının A1 İngilizce seviyesinde kısaltılmış versiyonu. Oldukça basit ve kısa bir öykü. Ana anlatı sade ve özet bir şekilde verilmiş. Heidi, hızlıca önce Alp Dağlarına, sonra Frankfurt’a ve son olarak tekrar dağlara dönüyor.



5) Babil Mitolojisi: Mezopotamya Efsaneleri ve İnanışları/Leonard William King (Maya Kitap-3. Baskı-2021): Bu kitabı okuduğuma çok memnunum ve semavi dinlere inanan herkesin de okumasını tavsiye ederim. Yazarın özellikle Babil mitolojisi ve mitleri ile Yahudilik arasında kurduğu bağlantılar çok ilgi çekiciydi. Bu okuma sonrasında semavi dinlerin kutsal kitaplarının hepsini en baştan okumaya karar verdim. İnanca ve dinlere yönelik fikirlerimin daha da net bir görünüm kazanması için mitolojiler gibi semavi dinleri de daha yoğun bir şekilde okuyup bilgi seviyemi arttırmalıyım.



6) Çizgi Romanı Anlamak (Görünmez Sanat)/Scott McCloud (Sırtlan Kitap-4.Baskı-2021): Kesinlikle okuduğum en keyifli kitaplardan birisi. Çizgi roman formatında bir teorik bilgi kitabı olarak adlandırabilirim bu çalışmayı. Aslında bu yöntemin daha sık kullanılması çok daha faydalı olabilir ama maalesef pek yaygın değil. Kitapta yazar “Scott McCloud”un avatarı olan bir çizim tarafından okura çizgi romanın ne olduğu, nasıl geliştiği ve nerelerde yaygın olduğu gibi çeşitli bilgiler çizimler eşliğinde sunuluyor. Sanırım yazarın bu formatta iki kitabı daha var ve onları da okumak için sabırsızlanıyorum.



7) Ruhani Otorite ve Dünyevi İktidar/Réne Guénon (Kapı Yayınları-1.Baskı-2022): Kitabın özü şu; her şeye hâkim bir Yüce Yaratıcı (Allah) vardır ve o ruhani otoritedir. İmam, rahip vs din görevlileri ise bu ruhani otoritenin yeryüzündeki temsilcileri, aracılarıdır. Diğer yandan dünyevi iktidar ise krallar gibi yöneticilerden oluşur ve geçmişte bu kişiler gücü ruhani otoriteden aldıklarını kabullenmişlerdir (Türklerdeki kut inancı gibi) ancak günümüzdeki yöneticiler ruhani otoriteye karşı gelmektedirler ve yazara göre dünyanın mevcut problemleri de bir noktada faniliğini unutan dünyevi iktidarların suçudur.



8) Dört Arketip/Carl Gustav Jung (Metis Yayınları-8.Baskı-2021): “Jung”un çalışmalarından derlenen bu kitapta psikoloji bilimi açısından önemli bir konu olan arketiplere değiniliyor. Jung’un anne, yeniden doğuş ve hilebaz arketipleri üzerine ortaya koyduğu değerlendirmeler okura sunuluyor.



9) Sanatın Tabiatındaki Başkalaşım/Ananda K. Coomaraswamy (İnsan Yayınları-1. Baskı-2021): “Guénon” gibi “Gelenekselci Ekol”ün bir temsilcisi olan “Coomaraswamy”, sanatı konu aldığı ve özellikle Hint sanatı ağırlıklı örneklerle ilerlediği eserinde şunu savunuyor; ona göre insanın sanat olarak ürettiği her şey zaten cennet ya da ruhani otoritenin diyarında çok önce üretilmiştir. Sanatçı olarak anılan insan, sadece Yüce Yaratıcı’dan aldığı ilham ile var olanı kopya eder.



10) Genç Werther’in Acıları/Johann Wolfgang Von Goethe (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları-29. Baskı-2022): Tavsiye üzerine okuduğum ama kesinlikle çok sıkıldığım bir kitap oldu. Saygısızlık yapmak istemem ama ana karakterin melankolisi bana çok fazla geldi. Genel tavır olarak okuduğum kitapta ana karakter ile özdeşlik kurmayı severim ama “Werther”in tutulacak bir tarafını bulamadım ve kendisinden kesinlikle hoşlanmadım. Şu an sadece bittiği için mutluyum.


Bir önceki listeye buradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar