OKL 2023-IV

 


21) Ebedi Dönüş Miti/Mircea Eliade (Dergâh Yayınları-4. Baskı-2022): Genel okur olarak mitolojiyi daha çok mitleri (öyküleri) ve kahramanları (karakterleri) üzerinden biliriz ama mitoloji bundan çok daha fazlasını içinde barındıran geniş bir âlemdir ve “Mircea Eliade” da bu âlemi önümüze seren önemli isimlerden birisidir. Yazar, bu eserinde de mitolojinin yapısına, nasıl şekillenip ilerlediğine dair bilgileri meraklı okurlara sunuyor. Keyifli bir eser.



22) Çağdaş Söylenler/Roland Barthes (Metis Yayınları-5. Baskı-2018): Göstergebilim alanına merak duyup şöyle bir bakan herkesin önüne çıkacak başlıca isimlerden birisi mutlaka “Roland Barthes” olacaktır. Bu kitap ise yazarın göstergebilim ile alakalı olarak, göstergebilimden faydalanarak yazdığı birçok metnin bir derlemesidir.




23) Modernizmi Seyretmek/Andras Balint Kovacs (De Ki Basım Yayım-2. Baskı-2016): Avrupa sanat sinemasını ayrıntılı ve de tarihsel olarak inceleyen önemli bir eser. Okunması çok kolay demiyorum ama sinemaya ilgi duyan herkesin kütüphanesinde mutlaka isteyeceği türden bir eser.




24) Üçüncü Dünya Sineması ve Batı/Roy Armes (Doruk Yayımcılık-1. Baskı-2011): Üçüncü dünya ülkelerinin devrimci sinemasından örnekler sunan zengin bir eser. Sinemanın başka bir yönüne ışık tutması ve farklı coğrafyalardan örnekler sunması ile çok sevdiğim bir kitap oldu.




25) Bir Film Nasıl İzlenir?/David Thomson (Alfa Basım Yayım Dağıtım-2. Baskı-2023): “David Thomson”un dilini çok seviyorum. Yazar, aslında sinema konusunda çok sıkıcı olabilecek bilgileri dahi okuruna bir sohbet havasında sunuyor. Bir gün olmak istediğim tarzda bir yazar kesinlikle. Sinemayı sıkıcılaştırmadan anlatan bir kişi ve bu kitabında da anlatım üslubunu koruyup sinemanın temellerini ve Hollywood işleyişini okuruna aktarıyor.




26) Kitle Psikolojisi/Sigmund Freud (Cem Yayınevi-13.Baskı-2021): Kişisel olarak çok faydalı bulduğum ve hatta bir noktada da ülkemi çok daha iyi anlamamı sağlayan bir eser olduğunu söyleyebilirim. Herkese de tavsiye ederim.




27) Hint Mitolojisi: Efsaneler ve İnançlar Diyarı/A. Berriedale Keith (Maya Kitap-2.Baskı-2022): Hint mitolojisini güzelce özetleyen ve bu mitoloji konusunda bir temel sunan bir eser; mitoloji meraklılarına önerebilirim.




28) Folklor: Teori ve Tarih/Vladimir Propp (Avesta Basın Yayın-1.Baskı-1998): “Vladimir Propp”, daha çok “Masalın Biçimbilimi” adlı eseri ile tanınır. Bu eserinde ise o kitapta ele aldığı masalları da içine alan folklor kavramına yönelik kendi açıklamasını sunuyor.




29) Yazı ve Yorum/Roland Barthes (Metis Yayınları-5.Baskı-2018): “Roland Barthes”ın göstergebilim ile alakalı metinlerini ve düşüncelerini içeren bir başka eser daha.




30) Bilimsel Bir Kültür Teorisi/Bronislaw Malinowski (Doğu Batı Yayınları-2.Baskı-2020): Bu kitabı “Bronislaw Malinowski” tarafından kültür kavramına bilimsel, kurallı bir tanım verme çabası olarak kabul edebiliriz.




31) İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları/Louis Althusser (İletişim Yayınları-2.Baskı-1989): İdeolojiyi kavram olarak anlamak ve medyanın, din ve eğitim kurumlarının bu bağlamda ideolojik aygıtlar (yumuşak güç unsurları) olarak nasıl kullanıldıklarını görmek için okunabilecek bir eser.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar