OKL 2023-III

 

11) İmgeler ve Simgeler/Mircea Eliade (Doğu Batı Yayınları-4.Baskı-2020): Mitoloji alanının önemli isimlerinden Eliade, bu kitabında mitolojik simgelerin kökenlerini ve anlamlarını ortaya koyarken farklı kültürlerin ortaklaştığı mitolojik simgeleri de okurunun bilgisine sunuyor. Mitolojiye ilgisi olanlar için fazlasıyla doyurucu bir eser.



12) Mitolojinin Gücü: Kutsal Kitaplardan Hollywood Filmlerine Mitoloji ve Hikâyeler/Joseph Campbell & Bill Moyers (MediaCat Kitapları-1. Baskı-2022): Aslında bir röportajdan uyarlanan bu kitapta, “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” adlı ünlü eserin yazarı “Joseph Campbell” ile mitoloji, sinema, “Star Wars” ve yazarın kariyeri hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştiriliyor. Mutlaka tavsiye edeceğim, okuması çok zevkli bir kitap.



13) Carl Gustav Jung: Dışa Bakan Rüya Görür, İçe Bakan Uyanır (Rüyaların, Sembollerin, Mitlerin İzinde Bir Ruhçözümlemecisinin Arayışı)/Özlem Küskü (yayıma hazırlayan) (Destek Yayınları-21.Baskı-2022): “Carl Gustav Jung”un hayatını, çalışmalarını ve düşünce yapısını özetlemeye çalışan, çabalayan iyi niyetli bir çalışma.



14) Günümüzde Totemizm/Claude Lévi-Strauss (Nora Kitap-1. Baskı-2018): “Lévi-Strauss”un totem kavramını ele aldığı, konuya kendi zamanından ve de ayrıntılı olarak yaklaşıp yapısal bir inceleme sunduğu bir eser. Totem ve kültür alanına ilgi duyanlara tavsiye edilir.



15) Hollywood/Jean-Baptiste Thoret (yazar) & Brüno (çizer) (Karakarga Yayınları-1.Baskı-2018): Amerikan sinemasında “Yeni Hollywood” olarak anılan ve 1960’ların sonu ile kabaca 1970’lerin ikinci yarısına kadar süren dönemi anlatan bu kitap çizgi roman formatıyla dikkat çekmektedir. Yönetmenleri, filmleri ve dönemin önemli olaylarını anlatan eser, bu anlatıyı görseller ile de destekleyerek çok daha eğlenceli ve akıcı bir okuma deneyimi sunmaktadır. Mutlaka tavsiye ederim.



16) Mısır Mitolojisi: Tanrılar, Dinler ve Kozmik Mitler/W. Max Müller (Maya Kitap-3.Baskı-2022): Mısır mitolojisi üzerine yazılan bu eser, elbette bu derin mitolojinin ve zengin kültürün her bir unsurunu açıklamada yeterli değildir ama zaten kitabın iddiası da o değil. Eser, temelde bu zengin mitolojiyi özetleyerek başlıca mitleri ve ilahları tanıtıp daha ayrıntılı bir okuma için temel oluşturmaktadır.



17) One Piece Cilt 4: Yeni Ay/Eiiçiro Oda (Gerekli Şeyler-5. Baskı-2022): “Usopp”un köyünü talan etmek isteyen korsanlar ve hain planlar içindeki “Kaptan Kuro” ile mücadele giderek daha da kızışıyor. Kahramanlarımız kötü korsanları sahilde tutmak için adeta canla başla mücadele ediyorlar. Açıkçası serideki favori öyküm bu değil ama sabırlı olmam lazım çünkü yakında daha heyecanlı olaylara geçilecek.



18) ABD Tarihi/Allan Nevins & Henry Steele Commager (Doğu Batı Yayınları-12.Baskı-2021): “Halil İnalcık” tarafından çevrilmiş olan bu eserde ABD tarihi, 1600’lerdeki ilk koloni faaliyetlerinden II. Dünya Savaşı’na kadar olan süreç içerisinde ayrıntılı olarak özetlenmektedir. Oldukça kalın ve insanı bilgiye boğan bir eser ve bu yönüyle okuması biraz zor, özellikle de ABD tarihine çok aşina değilseniz. Ancak kişisel kütüphaneye oldukça katkı sağlayacak bir eser ve de ABD’yi anlamaya yardımcı.



19) Göstergebilimsel Serüven/Roland Barthes (Yapı Kredi Yayınları-11.Baskı-2023): Barthes’ın göstergebilim üzerine düşüncelerini anlamaya yardımcı bir eser şeklinde özetlenebilir.



20) Çin Mitolojisi: İnanışlar, İmparatorlar ve Ejderhalar/John C. Ferguson (Maya Kitap-2.Baskı-2021): Tıpkı Mısır mitolojisi eserinde olduğu gibi, bu kitapta da bir özetleme ve Çin mitolojisinin temelini, özünü okura sunma amacı var. Elbette böyle büyük mitolojileri tek bir kitapta anlatmak, külliyatın tamamına dokunmak mümkün değil ama ilgili okurun başlıca bilgileri edinmesine faydalı çalışmalar. Bu eserde de Çin mitolojisini oluşturan başlıca unsurlar derli toplu bir şekilde yansıtılmış durumda. Bilgilendirici bir çalışma.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar