OKL 2023 (OKUDUĞUM KİTAPLAR LİSTESİ 2023)-II

 


6) Irk, Tarih ve Kültür/Claude Lévi-Strauss (Metis Yayınları-8.Baskı-2020): Adından da anlaşılabileceği üzerine “ırk nedir, tarih nedir, kültür nedir?”, bunlara cevap veren, birbirleri ile ilişkileri çerçevesinde bu kavramları açıklayan bir eser ve sanırım “Lévi-Strauss” favori yazarım olmak üzere.



7) İskandinav Mitolojisi: Tanrılar ve Kahramanların Efsaneleri/Peter Andreas Munch (Maya Kitap-5.Baskı-2022): İskandinav mitolojisi nedir, hangi ilahlar bu mitolojiye dâhildir ve mitleri neler anlatır merak ediyorsanız bu kitaba bir göz atın derim. Bu eser, “Maya Kitap” tarafından oluşturulan mitoloji serisinin bir parçası ve en kısa zamanda kalan eserleri de okuyacağım. Açıkçası Maya Kitap’ın çok güzel bir iş yaptığını düşünüyorum. Yani mitoloji alanında çok zengin bir içerikleri var ve İskandinav, Japon, Yunan, Çin ve daha birçok mitolojiyi bize sunan eserler yayınlıyorlar. Bu aralar en sevdiğim yayınevlerinin başında geliyor Maya Kitap.



8) Göstergeler İmparatorluğu/Roland Barthes (Yapı Kredi Yayınları-5.Baskı-2021): Bu eserde, göstergebilim alanında önde gelen isimlerden birisi olan “Roland Barthes”, Japonya’yı ve Japon kültürünü çeşitli göstergeler üzerinden okumaya ve bize yansıtmaya çalışıyor. Yazarın seçtiği göstergeler, bize ülkenin yemek kültürünü, inancını, günlük yaşamını ve daha nicesini sunuyor. Japonya’yı anlamak için güzel bir eser.



9) Totem ve Tabu/Sigmund Freud (Say Yayınları-8. Baskı-2021): Dürüst olmak gerekirse bu benim “Freud”un eserleri arasında okuduğum ilk kitap. Neden bilmiyorum ama Freud’a karşı gereksiz bir ön yargım ya da aman ne işime yarayacak gibi bir bakış açım vardı fakat dürüst olmalıyım, bu kitap kesinlikle zihin açıcıydı. Animizm inancı, totemizm ve hayatımızı sarıp sarmalayan tabular, yasaklar hakkında çok aydınlatıcı ve de okuyanı sorgulatan bir çalışma. Bu eserden sonra din ve toplum ilişkilerine bakış açım daha da değişik olacaktır diye düşünüyorum. Hali hazırda zaten sorgulayıcı bir yapım varken bu kitabı okumak beni daha fazla sorgulayan bir noktaya çekmiş ve hatta belki sorguladığım bazı şeylere de cevap bulmamı sağlamış olabilir. Ben çok keyif alarak okudum bu esri ve her bölümünden çok şey öğrendim. Kesinlikle de önereceğim kitapların başında yer alıyor şu an.



10) Masalın Biçimbilimi/Vladimir Propp (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları-3. Baskı-2017): Sosyal bilimleri düşündüğümüzde konu her daim nicelden çok nitel ve de yoruma dayalıdır ancak “Vladimir Propp”, bu alanda nicel bir formülasyon oluşturmayı başarmış. Kökenini mitolojiden alan olağanüstü masalların oluşum sürecinde etki eden 31 işlev ve 7 masal kişisi belirleyen yazar, farklı masallarda bu işlevleri ve masal kişilerini kullanan olay örgülerini formüle ederek, denklemler oluşturarak göstergebilimin nicel temellerine çok büyük katkı sağlamıştır. Kesinlikle çok kıymetli bir eser.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar