OKL 2023 (OKUDUĞUM KİTAPLAR LİSTESİ 2023)-I

 


1) Mit ve Anlam/Claude Lévi-Strauss (İthaki Yayınları-7. Baskı-2022): “Claude Lévi-Strauss”un bir radyo kanalı için vermiş olduğu röportajın düzenlenip kitaplaştırılması ile ortaya çıkan bu eser, zannımca yazara başlamak için ideal bir seçim olur. Lévi-Strauss’un mit, kültür ve antropoloji gibi konular hakkındaki genel düşüncesini konuşma dili kıvamında, sade bir şekilde aktaran bu kitabı alana ya da yazara ilgisi olanların için bir başlangıç kitabı olarak öneririm.



2) Göstergebilimin ABC’si/Mehmet Rifat (Say Yayınları-5. Baskı-2019): Bize bir anlam aktaran ya da aktarma çabası olan her şeyi inceleyen ve anlamın nasıl oluşturulup aktarıldığını ortaya koymaya çalışan bilime göstergebilim denir ve fakat göstergebilim kuralları kesin ve sınırları belli bir bilim değildir. Birçok farklı ülkede, birçok farklı ekol, göstergebilime kendi yorumunu katmıştır. Bu eser ise hem göstergebilimi genel olarak özetlerken hem de hangi dönemde, hangi ülkede kimler neler söylemiş, neler düşünmüş bunu okura aktarıyor. Göstergebilimi anlamak açısından güzel bir yönlendirici ve ipucu kitabı.



3) Klasik Yunan Mitolojisinin En Güzel Efsaneleri II/Gustav Schwab (İlya İzmir Yayınevi-18. Baskı-2015): İlk ciltte “Zeus”un “Olimpos”u fethinden “Troya Savaşı”nın ortalarına kadar uzun bir yol kat etmiştik. Bu ikinci ciltte ise Troya Savaşı’nı bitirip savaşın ardından “Agamemnon”un, “Odysseus”un ve “Aeneas”ın başına gelenleri takip ediyoruz. Bilmiyorum neden ama bu ikinci cildi okumak, ilki kadar heyecan verici olmadı. Özellikle sonlara doğru bitmek bilmedi diyebilirim. Yine de “Yunan Mitolojisi”ni anlamak açısından çok etkili bir deneyim oldu. Tavsiye edilir.



4) Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum/Besim F. Dellaloğlu (Say Yayınları-6. Baskı-2018): Adını aldığı ekolü, ekolün çalışma alanlarını ve de temsilcilerini kronolojik bir şekilde, az ama öz anlatan, açıklayan bir kitap. “Frankfurt Okulu nedir?”, sorusuna çok güzel bir cevap olarak da adlandırabiliriz. Tavsiye edilir.



5) One Piece 3. Cilt: Yalanı Bile Söylenmeyecek Şeyler/Eiiçiro Oda (mangaka) (Gerekli Şeyler-7. Baskı-2022): Söyleyecek çok da bir şey yok aslında. Tayfanın maceraları devam ediyor ve bu ciltte, Usopp’un köyünde Kâhya Clahador olarak takılan elemanın Kaptan Kuro adlı bir korsan olduğu ve köyün zengini Kaya Hanım’ı öldürüp servetine konmayı planladığı ortaya çıkıyor ama elbette bunları öğrenen Usopp’a kimse inanmıyor. Neden? Çünkü o tam olarak yalancı çoban. Her gün köylüleri korsanlar geliyor diyerek kandırdığı için korsanlar gerçekten geldiğinde kimse ona inanmıyor. Açıkçası animeyi önce izlediğim için manganın öyküsü o kadar da ilgi çekici değil benim açımdan ama mangayı okumanın güzel yanı Oda’nın soru cevap kısımları ve seriye ilişkin paylaştığı ayrıntılı bilgiler. Her sayıda yeni şeyler öğreniyorum ve bu çok hoş.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar