İDL 2024-II

 


11) The Looney Tunes Show/Netflix (2012-2 Sezon 52 Bölüm): Çocukluğumun en güzel anlarından, anılarından bazıları “Kanal D”de sabah kuşağında izlediğim çizgi filmlerdir. “Şirinler”, “Tom ve Jerry”, “Çakmaktaşlar”, “Jetgiller” ve elbette “Looney Tunes”. Looney Tunes dediğimizde de “Bugs Bunny” ve “Duffy Duck” her zaman benim için çocukluk kahramanlarım olarak kalacaklar. Hal böyle olunca bu ekibi konu alan, üstelik eskisi gibi birbirinden bağımsız skeç vari bölümler yerine tutarlı bir öykü çerçevesinde ilerleyen bir dizi bulunca izlememek olmazdı. Bu dizide, Bugs ile Duffy ev arkadaşı ve hemen hemen diğer tüm karakterler de onların mahalleden komşuları. Gerçekten eğlenceli bir seri ve mutlaka öneririm. Sevdiğimiz kahramanların günlük hayatına konuk olmak güzel bir his.



12) Tokyo Revengers/LIDENFILMS (stüdyo) (2021-2 Sezon 50 Bölüm): Son yıllarda en sevdiğim birkaç anime serisinden birisi kesinlikle. Bir yanda çete savaşları, motosiklet ikonası ve diğer yanda da fantastik bir zaman yolculuğu teması. Anime severler bu seriyi çoktan yalayıp yutmuştur ama daha önce anime izlememiş biriyseniz ama ilginiz var ve denemek istiyorsanız, kesinlikle bu seri ile başlayabilirsiniz. Kahramanlarımızın çocuk olmasına da aldanmayın sakın, şiddet dozu yüksek bir dizi var karşımızda ve ilerleyen süreçte bu şiddetin dozu daha da artacak gibi.



13) Kâinatın Hâkimleri: Devrim/Netflix (2023-1 Sezon 5 Bölüm): “Kâinatın Hâkimleri: Keşif” serisinin devamı konumundaki bu seride “Prens Adam” yani bir diğer adıyla “He-Man”in babası ölür ve kahramanlarımız için yeni bir dönem başlar. He-Man’in önünde iki yol vardır; ya kral ya da kahraman olmak. Elbette bu karar aşaması o kadar da kolay olmayacaktır. Arkadaşları Adam’ı karar verme sürecinde desteklerken karanlık güçler de boş durmaz ve kendi kirli oyunlarını kurarlar. Keşif bölümlerini izlerken seriye çok yabancılık çekmiştim ama bu sezon ile birlikte çok daha keyifle izlediğimi itiraf etmem lazım. Bakalım devam sezonları gelecek mi ve gelirse nasıl bir anlatı ile karşılaşacağız…



14) Lucifer/Tom Kapinos (yaratıcı) (2016-6 Sezon 93 Bölüm): Son sezona başlamam biraz uzun zaman almış olsa bile sevdiğim bir seridir diyebilirim ve mutlu son ile bitmesine sevindim. Her ne kadar “Lucifer” istediği gibi bir tanrı olamasa dahi Cehennem’de psikolog olmak da onun açısından fena bir son sayılmaz.



15) Avatar: The Last Airbender/Netflix (2024-1 Sezon 8 Bölüm): Genelde başarılı animasyonların canlı çekim uyarlamaları felaket ile sonuçlanır ama “Netflix”in hakkını vermek gerek. Hem “One Piece” hem de bu dizi, oldukça başarılı canlı çekim uyarlamaları olmuş. Elbette hiçbir yeniden üretim orijinalin yerini tutmaz ama yine de tarafsız bir göz ve animasyon formu ile kıyas yapmadan izlendiğinde başarılı bir proje. Kısacası “Avatar: The Last Airbender” severlere öneririm. Bir şans verin.



16) Ben 10: Omniverse/Man of Action & Joe Casey & Joe Kelly (yaratıcılar) (2012-8 Sezon 80 Bölüm): Klasik “Ben 10” serisi ile başladığım yolculukta bu dizi ile birlikte süreci tamamlamış oldum. Bazıları değişen çizimleri sebebiyle bu seriyi pek sevmese bile benim açımdan orijinal seri sonrasında en çok sevdiğim dizi bu. Keşke bu serinin bittiği yerden devam eden bir dizi daha gelse.



17) Kuvvetli Bir Alkış/Berkun Oya (2024-1 Sezon 6 Bölüm): Aşk ve çarpışık ilişkiler sarmalından kurtulamayan Türk dizilerinden bıktıysanız “Kuvvetli Bir Alkış”ı size öneririm. Aile olmak, evlilik, bağımlılık ve korkular üzerine eleştirel ve de fantastik bir anlatı. Hem bölüm sayısı az hem de bölüm süreleri oldukça kısa. Bir oturuşta oturup bitirebilirsiniz yani. Şimdiden iyi seyirler.



18) Rick and Morty/Dan Harmon & Justin Roiland (yaratıcılar) (2013-7 Sezon 71 Bölüm): Bu diziyi anlatmaya artık gerek var mı bilmiyorum. Yine dolu dolu bir sezon yapmışlar ve keyifle izledim. Bu sezon özelinde şunu söyleyebilirim ki “Rick”in orijin öyküsüne daha çok odaklanan bir sezon olmuş. Önceki sezonda bu öykü bize çay kaşığı kıvamında sunulurdu ama bu sezon yemek kaşığı moduna geçilmiş. Tabi yine her bölüm çılgın maceralara da akmaya devam. Umarım bu dizi hiç bitmez.



19) Invincible/Amazon Prime Video (2021-2 Sezon 16 Bölüm): Hem çok zevkli hem de yoran bir dizi. İlk sezon ile büyük beğeni topladı ama ikinci sezonun gelişi iki yıl kadar sürdü. Üstelik ikinci sezonu da iki parça halinde yayınladılar ve üçüncü sezon ne zaman gelir belli değil. Böyle olunca da izleyici olarak serinin öyküsünden ister istemez kopuyorsunuz. Temel anlatı akılda kalsa bile önemli detaylar unutuluyor. Peki, bu son dört bölümün durumu nedir? Açıkçası dizinin olumsuz yayın politikasına karşın heyecan dozu baya yüksekti. Özellikle “Invincible”ın farklı boyutlarda dolaşıp “Spider-Man” ve “Batman” ile tanışması, öfke kontrolü sorunları yaşaması ve babasına dönüşme korkusu dikkat çekiciydi. Yine de hala ilk sezon açık ara favorim.



20) Ahit: Musa’nın Hikâyesi/Benjamin Ross (yaratıcı) (2024-1 Sezon 3 Bölüm): Semavi dinlerin temelini sorgulamama sebep olan bir proje olduğunu söyleyerek başlamak isterim. Herkese de öneririm. Bu diziyi hazırlayan ekibin emeğine sağlık. Musa mitine, Mısır’dan Çıkış anlatısına ve Semavi dinlerin kökenine daha karanlık bir yerden bakan bir belgesel. Elbette bir kötüleme ya da karalama çalışmasından bahsetmiyoruz burada ama ele alınan bazı konular gerçekten düşündürücü.


Bir önceki listeye buradan buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar