İDL 2022-VI



26) The Boys/Amazon Prime (2019-3 Sezon 24 Bölüm): Süper kahraman dizi ve filmleri, doğrudan ve de dolaylı olarak sürekli şunu söyler: Büyük güç, büyük sorumluluk getirir ve bu sorumluluğu alanlar da kahraman olurlar. Sorumluluğu almayanlar ise temelde kötülerdir. Peki ya gücün getirdiği sorumluluğu almış gibi yapanlar olursa ne olur? İşte “The Boys”, bu sorunun cevabını çok güzel bir şekilde sunuyor. İnsanüstü güçlere sahip olup sırtına bir kostüm geçirmek ile kahraman olunmadığını oldukça kanlı ve şiddetli bir hikâye ile bize sunuyor ki bu kan ve şiddetin dozu da her sezon giderek artıyor. Ben üçüncü sezonu oldukça sevdim, şiddetin yanı sıra oldukça fazla da karakter gelişimi sunan bir sezon oldu ki böylece The Boys ekip üyelerinin süperlere karşı motivasyonları hakkında daha net bir çerçeve sağlandı. Ancak Butcher’ın finaldeki durumu beni bir tık üzdü. Yani izlemeyenler için işin tadını kaçırmamak adına bir şey söylemeyeceğim ama gelecek sezonu iple çekiyorum.



27) Ms. Marvel/Disney+ (2022-1 Sezon 6 Bölüm): İslam inancından/mitolojisinden varlıklar olan cinleri “Marvel Sinema Evreni”ne dâhil etmesiyle oldukça ilgimi çeken bir dizi oldu ama yarattığı arka plan ve İslam kültürüne dokunuşları dışında, evrene dâhil ettiği yeni kahramanımızı tanıtan ana hikâyeyi pek beğenmedim. Yani oldukça zayıf bir maceraydı. Üstelik “Endgame (2019)” ile yarattıkları kendi zaman yolculuğu algılarını da kıran, kısacası kendi evren mantığı ile çelişen bir kullanım da vardı ki kısacası bu dizi, geride kalan bir buçuk yıllık süreçteki en zayıf projeydi bana göre. Evet, yeni bir kültüre ve potansiyel maceralara kapı açması güzel ama kendi ana hikâyesi vasat altı. Biraz üzgünüm. Yine de Kamala’yı sevdiğimi itiraf etmeliyim ve yakında mutantlar ile de karşılaşacağımız düşüncesinin heyecanını yaşıyorum.



28) Komi-san wa, Komyushou Desu-Komi Can’t Communicate/Netflix (2021-1 Sezon 24 Bölüm): Son zamanlarda izlediğim en iyi dizilerden birisi kesinlikle; bakın, dikkatinizi çekerim, anime demiyorum, genel olarak tüm diziler içerisinde en iyilerden. Bir defa önemli bir meseleye değiniyor. Ana karakterimiz Komi, iletişim bozukluğu olan liseli bir kızdır. Sosyal becerileri zayıf ve aşırı kaygılıdır. Bu sebeple de toplum içinde konuşamaz ve bu durum sürekli yanlış anlaşılmasına, kibirli biri olduğunun sanılmasına sebep olur. Buna rağmen mükemmel dış görünüşü sebebiyle karşılaştığı herkesi kendine hayran bırakması gibi de bir durum vardır. Yani herkesin hayran olduğu ama kimsenin arkadaş olmadığı bir kişidir ana karakterimiz. Ancak Komi, liseye başlarken bu kaygı bozukluğu durumunu aşıp kendine 100 arkadaş edinme hedefi koyar ama elbette bunu başarmak onun için oldukça zorludur. Tam bu noktada Tadano ile tanışır. Tadano ise sınıfta şans eseri Komi’nin yanına oturmuş sıradan bir lise öğrencisidir; belki de okuldaki en sıradan tiptir ama o, Komi’nin sorununu anlar ve onun ilk arkadaşı olarak daha fazla insan ile arkadaşlık kurması için ona yardımcı olur. Elbette bu süreçte ikili arasında bir aşk da filizlenmeye başlar. Ben hikâyeyi de, karakterleri de çok çok sevdim. Üstelik her bölümün kısa kısa durum hikâyelerinden oluşuyor olması da bölümlerin yormadan ilerlemesini sağlıyor. Kesinlikle tavsiye ederim ve kendi adıma yeni sezonu iple çekiyorum.



29) Farzar/Roger Black & Waco O’Guin (2022-1 Sezon 10 Bölüm): “Paradise PD”nin yapımcılarından bir uzay macerası. Orijin hikâyeleri net olarak anlatılmayan insanlar, Farzar adlı gezegene gelerek (yoksa Farzar sadece şehir miydi?) burayı işgal etmiş ve gezegenin kendi canlılarını da kötü canavarlar olarak kodlayıp sonraki kuşaklara bu şekilde aktarmışlar. Koruma kalkanı altında yerleştikleri şehirlerinde huzur içinde yaşayan insanlar, canavarlara ise sadece açlık ve sefalet bırakmışlar. İşte dizimiz, insanlar ile canavarların Farzar hâkimiyeti için verdikleri amansız mücadeleyi işliyor. Yetişkinlere yönelik oldukça eğlenceli bir dizi. Tavsiye ederim.



30) Space Force/Steve Carell & Greg Daniels (yaratıcılar) (2020-2 Sezon 17 Bölüm): İlk sezonu çok sevmiştim ve ikinci sezonunu iple çektiğim bir diziydi ama biraz hayal kırıklığı yaşadığımı söylemem lazım; yani, 7 bölüm nedir ya! 7 bölümlük sitcom mu olur? Bu sezonun bölüm sayısı beni cidden üzdü. Sanki zoraki olarak, sırf çekmiş olmak için çekilmiş bir sezon gibiydi. İlk sezon Uzay Gücü’nün kurulması, Ay Harekâtı, Çin ile olan mücadele, generalin karısı ve kızı ile olan durumları derken baya bir konu vardı ama bu sezon resmen sadece bir geçiş olmuş. Kısaca, üzdü ama üçüncü sezon, eğer gelirse tabi, bize Uzay Gücü’nün dünyaya yaklaşan devasa bir gök taşı ile gireceği mücadeleyi anlatacak. İkinci sezon genel olarak vasattı ama sezon finali bir küçük umut kıvılcımı yaktı. Bakalım neler olacak veya olmayacak…


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz. 


Kazan

Yorumlar