İDL 2023-I

 


1) Kenpuu Denki Berserk/OLM (stüdyo) (1997-1 Sezon 25 Bölüm): Düzenli olarak anime izlemeye başladığım lise çağlarımdan beri sürekli övgüler yağdırıldığını duyduğum ama yılı sebebiyle izlemeye pek de yanaşmadığım bir seriydi “Berserk” fakat Netflix’e geldiğini görünce bir şans vermekten kendimi alamadım. Kesinlikle karanlık tonu, şiddet içeriği ve fantastik öğeleri ile kendini izletmesini bilen bir “seinen anime”, yani yetişkinlere yönelik bir seri. Açıkçası 25 bölüm nasıl geldi geçti anlamadım, tadı damağımda kaldı. Mutlaka öneririm; anime sevin ya da sevmeyin, bu diziye mutlaka bir şans verin.



2) Paradise PD/Roger Black & Waco O’Guin (yaratıcılar) (2018-4 Kısım 40 Bölüm): Açıkçası son sezon benim için tam bir hayal kırıklığı. Kendini tekrar eden eski şakalar, benzer olaylar ve artık komikten çok iğrenç olmaya başlayan kaka ve şişman şakaları. Kesinlikle zorla bitirdiğim bir sezon oldu ki böyle devam ederse de sonraki sezonları izlemeyebilirim; tabi sonraki sezonlar olursa…



3) Rise of Empires: Ottoman/Netflix (2020-2 Sezon 12 Bölüm): Açıkçası ilk sezona kıyasla daha beğendiğim bir sezon olmuş. İlk sezonu izlerken Türk oyuncuların İngilizce performansları bana aşırı yorucu gelmişti ama bu sezon her şey çok daha oturaklı bir haldeydi. Üstelik “Kazıklı Voyvoda” ile “Fatih” arasındaki ilişkinin gelişimini izlemek de oldukça keyifliydi. Evet, “İstanbul’un Fethi” çok daha büyük bir olay ama burada iki tarihi figür arasındaki çatışma çok daha ilgi çekici bir öykü ve anlatı dinamiği sunuyor. Siyasi olduğu kadar duygusal sebepler de sürece dâhil oluyor. Kısacası ikinci sezon kesinlikle favorim ve umarım bu serinin üçüncü bir sezonu da gelir. Sonuçta Fatih çok büyük, dünya tarihine yön vermiş bir figür ve hüküm süresi boyunca birçok önemli olay ve savaş görmüş bir kişi, kısacası malzeme bol. O yüzden verin bize o üçüncü sezonu.



4) Enen no Shouboutai-Fire Force/David Production (stüdyo) (2019-2 Sezon 48 Bölüm): Çeşitli mitolojilerde dünya birçok defa kıyameti yaşamıştır ve ileride de yaşanacağı kesindir. Bu kıyametlerin gerçekleşme şekilleri ise genel olarak su ve ateş üzerinden ağırlık kazanır. Dünya ya seller ya da yangınlar ile harap olur. Bu animede de dünya kıyameti yaşamıştır ve bu kıyamet yangınlarla gelmiştir. Dünya yanmış, medeniyetler yıkılmış ve insanlık yok oluşun eşiğinden dönmüştür. Ancak yeniden gelişmeye çalışan insanların işi hiç de kolay değildir. Yangın kıyameti geride ateş şeytanına dönüşme gibi bir hastalık bırakmıştır. Bazı insanlar birden alev alıp şeytani bir canavara dönüşebilmektedir artık ve kimin ne zaman alev alacağı kesin değildir. Bu gibi durumlarda ise özel itfaiye erleri gelerek şeytanlaşan kişiyi etkisiz hale getirmekte, yani onları yok etmektedir. Ancak işler çok daha karmaşık bir düzeydedir. Bu yeni dünyada ateşe dayalı bir din ve kilise vardır. Üstelik karanlıklarda gelişen ve dünyayı yeni bir kıyamete taşımak isteyen sapkın bir tarikat de hareket halindedir. Kesinlikle zevkli bir konu olduğunu söyleyebilirim. Yani bir göz atılabilir.



5) Koala Man/Michael Cusack (yaratıcı) (2023-1 Sezon 8 Bölüm): Sıradan insanın kahraman olma fantezisini çok iyi işleyen bir yetişkin animasyonu olmuş. Dizinin öyküsünün Avustralya’da geçmesi ve bu kültür etrafında şekillenmesi de bir diğer ilgi çekici noktası. Tabi dizideki sıradan olan tek şey, bir tezat olarak, süper kahramanımız “Koala Adam”dan başkası değil. Onun dışındaki her şey kesinlikle fantastik. Yani Koala Adam’ı düşük bütçeli, kural takıntılı bir “Batman” gibi de düşünebiliriz.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar