İFL 2023-II

 

11) LEGO Star Wars: Terrifying Tales/Ken Cunningham (2021): “Disney” bünyesinde çıkan “Star Wars” üçlemesinin sonrasında geçen bu filmde, Poe ve BB-8, eskiden Darth Vader’ın üssü olan Mustafar gezegenine iniş yaparlar ve burada Sith tarihine doğru bir yolculuğa çıkarlar. Eğlenceli bir film olduğunu söyleyebilirim. Zaten “LEGO” filmlerini genel olarak seviyorum.



12) Mulan/Barry Cook & Tony Bancroft (1998): Moğollar Çin Seddi’ni geçince imparator savaş hazırlığına başlar ve tüm Çin’de asker alımı yapılır. Mulan adlı genç kız ise babası çok yaşlı olduğu ve ailesinde başka erkek bulunmadığı için erkek kılığına girerek orduya katılır. Sonrasında ise eğer fırsat verilirse bir kadının neler başarabileceğini tüm Çin’e kanıtlayıp Moğolları mağlup eder falan. Aslında eleştirel olabileceğim çok nokta mevcut bu anlatıda ama şu an hiç enerjim yok. Sadece feminist görünümlü ataerkil bir film olduğunu söyleyebilirim.



13) Mulan 2/Darrell Rooney & Lynne Southerland (2005): Bu devam filminde ise General Shang ile evlilik hazırlıklarına başlayan Mulan’a imparator tarafından bir görev verilir. Bu görev imparatorun kızlarını siyasi evlilik yapmak üzere komşu krallığa güvenle ulaştırmaktır ki yapacakları yolculuk Mulan ile Shang aşkı için de büyük bir sınama olacaktır. Açıkçası ilk filmi daha çok sevdiğim bir gerçek. Bence Mulan, devam filmine ihtiyaç duymayan bir anlatıydı.



14) Prestij Meselesi/Mahsun Kırmızıgül (2023): “Hilmi Topaloğlu”nun “Prestij Müzik” adlı şirketi kuruş öyküsünü, bunun yanında da “Mahsun Kırmızıgül”, “Özcan Deniz” ve “Haluk Levent”in ünlü birer sanatçı olmaya giden süreçlerini anlatan biyografik/otobiyografik bir film. Açıkçası filmi genel olarak beğendim. Tek şikâyetim Mahsun Kırmızıgül’ün kendi gençliği olarak filmde oğluna rol vermesi. Evet, fiziksel olarak doğru bir kast seçimi ve oyuncu da iyi niyetli bir çaba göstermiş gibi ama çoğu sahnede duyguyu yeterli yansıtamadığı düşüncesindeyim.



15) Crood'lar 2: Yeni Bir Çağ/Joel Crawford (2020): İlk filmin sonunda kıyametten kurtulan Crood ailesi, yepyeni ve bereketli bir diyara ulaşıp üstelik burada kendilerine göre çok daha gelişmiş/medenileşmiş bir aile ile karşılaşırlar. Böylece iki aile arasında kıyasıya bir kültür çatışması yaşanır. Genelde devam filmleri pekiyi sonuçlanmaz ama “Croods 2” başarılı bir devam filmi.



 16): Ah Siz İnsanlar/Kenya Barris (2023): Yahudi beyaz bir adam ile Müslüman siyahi bir kadın tanışıp âşık olurlar ve evlenmeye karar verirler. Ancak evlilik demek ailelerin tanışması demektir ki bu da ortaya ırksal, dinsel ve kültürel bir çatışma çıkarır. Üstelik her ikisinin ebeveynleri de kesinlikle hiç yardımcı olacak tipler değildir. Bence şans verilebilecek bir film.



17) Your Place or Mine/Aline Brosh McKenna (2023): Gençliklerinde kısa süren bir yakınlaşmadan sonra doğru adımları atamadıkları için arkadaş ilişkisinde saplanıp kalan iki olgun bekârın geç de olsa aşkı bulma öyküleri.



18) Goal! The Dream Begins/Danny Cannon (2005): Çocukluğumun özel filmlerinden birisi. Bir hayallere kavuşma anlatısı. ABD’ye iltica etmiş genç bir Meksikalı, amatör ligde top koştururken eski bir İngiliz profesyonel futbolcu tarafından keşfedilir ve İngiltere’ye davet edilir. Her şeyi riske edip ailesini de geride bırakan genç adam yeni bir ülke, iklim ve kültür ile mücadele ederek profesyonel futbolcu olma hayali için canla başla çalışır ve sonunda “İngiltere Premier League”de “Newcastle United” için forma giyer.



19) Kingdom of Heaven-Cennetin Krallığı/Ridley Scott (2005): Tekrar tekrar izlemekten asla bıkmayacağım filmlerden birisi. “Kudüs’ün değeri nedir?” “Hiçbir şey… Her şey!”



20) The Big Year-Büyük Yarış/David Frankel (2011): Lise zamanlarımda, Kocaeli’de ve sonrasında İstanbul’da öğrenciyken, bazı hafta sonlarında anneannemlere giderdim. Böylece kuzenim ve yaşıtım olan sevgili dayım ile birlikte film geceleri yapardık. Bu filmi de ilk defa o gecelerin birinde izlemiş ve gerçekten sevmiştim. Film, ABD’de düzenlenen ve bir yıl süren bir kuş gözlem yarışması etrafında şekilleniyor. Filmin üç ana karakteri de en fazla kuşu gözlemlemek için kıyasıya bir yarışa girişiyor. Henüz izlemediyseniz mutlaka tavsiye edeceğim eğlenceli bir film.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar