İDL 2023-V

 


31) One Piece/Netflix (2023-1 Sezon 8 Bölüm): İzlediğim en iyi anime-manga adaptasyonu olduğunu dürüstlükle kabul etmem lazım. Gerçekten büyük bir emek var ama yine de bazı oyuncu tercihlerini beğenmedim (örneğin Kızıl Saçlı Shanks gibi) ve yaklaşık 10 küsur cilt süren manga hikâyesini 8 bölümlük sezona sığdırmaya çabalamaları da rahatsız edici bazı noktalar doğurmuş. Açıkçası biraz fazla serbest bir uyarlama yoluna gidip hikâye akışını oldukça saptırmışlar. O sebeple de hala anime ve manga versiyonlarını bu diziye tercih ederim.



32) Record of Ragnarok/Netflix (2021-2 Sezon 27 Bölüm): İlk sezonun başında mitolojiden bildiğimiz ilahlar cennet olarak kabul edebileceğimiz kendi âlemlerinde ikamet ederlerken insanların sonunu getirmeye karar vermişler ama bu sondan önce insanlara son bir mücadele şansı verilmişti. Seçilen 10 insan savaşçı, 10 ilaha karşı savaşacak ve insan savaşçılar galip gelirse insanlık kurtulacaktı. Böylece ilk sezonda başlayan amansız turnuva, ikinci sezonda da hız kesmeden devam ediyor. İkinci sezonda özellikle “Karındeşen Jack”in “Herkül” ve “Buda”nın da “Yedi İyi Şans İlahı” ile mücadeleleri oldukça sürükleyiciydi. Eğlenceli bir anime diyebilirim.



33) Star Wars: Ahsoka/Dave Filoni (2023-1 Sezon 8 Bölüm): “Disney” “Star Wars”u satın aldıktan sonra gösterime giren sinema filmleri hem markaya hem de evrene büyük zarar verdiler bana göre. Ancak “The Mandalorian” başta olmak üzere “Disney+” için üretilen Star Wars dizileri bu karamsar tabloyu dağıttılar. “Ahsoka” da bu serinin son halkası. Bu dizinin kendi içinde önemi ise yıllarca “The Clone Wars” ve “Rebels” gibi Star Wars animasyon dizilerinde görüp sevdiğimiz “Ahsoka Tano”yu ilk defa canlı çekim olarak bize sunması. Dizi, Rebels sonrası yaşananlara odaklanan bir öyküye sahip. Malum, dizinin sonunda “Ezra Bridger” kaybolmuştu. Bu dizinin ilk sezonu kabaca onu arayıp bulma sürecine odaklanıyor. Ancak elbette her şey bundan ibaret değil. Ben özellikle 5. bölümün etkisinden çıkamıyorum. Efsane bir bölümdü kesinlikle. Sırf o bölüm için bile bu sezon izlenir. Eğer şimdiye kadar izlemediyseniz diye sürpriz kaçıran olmaması adına daha fazla ayrıntı vermiyorum ama genel anlamda başarılı bir sezondu ve devamını da iple çekiyorum.



34) Invincible: Atom Eve Özel Bölümü/Amazon Prime Video (2023-1 Sezon 1 Bölüm): “Invincible” serisinde karşımıza çıkan “Atom Eve” adlı süper kahramanın orijin öyküsüne odaklanan tek bölümlük bir proje. Karakteri daha yakından tanımak isteyenler bir göz atabilir.



35) The Big Bang Theory/Amazon Prime Video (2008-12 Sezon 279 Bölüm): Sitcom olayında bir efsanenin daha sonuna geldim. Başlarken nasıl bitecek diye düşündüğüm bu macerada, sezonlar ilerledikçe bitecek olmasının hüznü ile yüzleştim. Dizi boyunca, izlediğim her bölümde ana karakterlerin tümünde kendimden bir şeyler buldum ve çok keyif aldım. Dizi, bir yandan karakterleri bilim ile uğraştırırken bir yandan da bizi popüler kültürün eğlenceli dünyasına çekiyor. Kesinlikle sitcom tarihinin en efsane yapımlarından birisi.



36) Harley Quinn/Dean Lorey (2019-4 Sezon 47 Bölüm): “DC” evrenine alışılmışın dışında, çok daha sert, kanlı ve kaotik bir yerden yaklaşan bir dizi. En mükemmel, en erdemli kahramanları bile defoları ile ele alan bir anlatı ve elbette ana karakterimizin “Harley Quinn” olması da eğlence ve kaosu çok başka bir seviyeye çıkarıyor. Bu diziyi seviyorum çünkü olaya bu defa “Batman” ve kahramanlar tarafından daha çok Batman kötüleri çerçevesinden bakıyoruz. Onların kötülük motivasyonları ile yüzleşiyoruz. Son yıllarda adeta bizi boğan klasik süper kahraman anlatısına güzel bir alternatif sunuyor. Tavsiye edilir.



37) Baki Hanma/Netflix (2021-2 Sezon 39 Bölüm): Bol bol dövüş sanatları; kan, ter ve gözyaşı görmek isteyenlere kesinlikle tavsiye edeceğim bir anime. Serinin son sezonunda “Baki Hanma” adlı ana karakterimiz, önce “Turşu” olarak adlandırılan ve dinozor çağından kalma bir vahşi insan ile savaşır, sezonun ikinci yarısında ise sonunda “Ogre” olarak nam salmış, dünyanın en güçlü varlığı olan babası ile yıllardır beklediği dövüş şansını elde edip epik bir savaşa girişir. Dövüş, aksiyon severler için oldukça keyifli bir yapım.



38) Big Mouth/Nick Kroll & Andrew Goldberg & Mark Levin (2017-7 Sezon 71 Bölüm): Bu diziyi tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Son yıllardaki en sevdiğim animasyon dizilerden birisi. Çocukluktan ergenliğe geçiş ve ergenliğin getirdiği değişimler ile yüzleşmeyi eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde ele alıyor. Bizi duygularımızı temsil eden hayali canavarlar ile tanıştırıyor ki keşke gerçek hayatta da bu elemanlara sahip olsaydık diyorum. 7. sezon özelinde ise olayımız daha çok karakterlerimizin ortaokuldan liseye geçiş sürecinde yaşadıkları gerginlikler ve heyecanlar. Açıkçası yeni sezonu ve karakterlerimizin lise dönemini izlemeyi iple çekiyorum.



39) My Adventures with Superman/Jake Wyatt (2023-1 Sezon 10 Bölüm): “Superman” hiçbir zaman favori “DC” kahramanım olmadı ve ilerleyen yıllarda da bu durumun değişeceğini sanmıyorum. Sonuna kadar “Batman” diyorum. Ancak bu dizi özelinde fena bir öykü olmadığını söyleyebilirim. Yani yeni neslin bu kahramanı sıfırdan tanıma şansı bulması için güzel bir seçenek.



40) Futurama/Matt Groening (1999-11 Sezon 150 Bölüm): Sürekli iptal edilip tekrar tekrar başlayan efsane dizi. Her ne kadar bu seriyi yıllar önce severek izlesem bile “Disney+” için hazırlanan 10 bölümlük 11. sezonu o kadar da sevemedim. Özellikle son iki bölüm bitmek bilmedi. Elbette ne olacağını yüzde yüz bilmemiz mümkün değil ama “Futurama” için yeni bir iptal vakası çok da uzak değil gibi.


Bir önceki listeye buradan ve bir sonraki listeye de şuradan ulaşabilirsiniz.


Kazan

Yorumlar